Cieszy mnie bardzo fakt, że Dominika Wójciak wydała kolejną świetną książkę. Jestem szczęśliwą jej posiadaczką i trochę Wam o niej opowiem. Jedną sztukę mam dla Was na facebooku. „Ziarno. 100 sposobów na nasiona” to książka z oryginalnymi i zdrowymi przepisami z wykorzystaniem ziaren, nasion, kasz, zbóż i ryżu. Propozycje Dominiki nie są skomplikowane, co zdecydowanie zachęca do gotowania razem z nią. W tej książce także fotografie potraw wykonała autorka – są przepiękne i bardzo apetyczne.
![Ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_1.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_2.jpg)
Ziarno. 100 sposobów na nasiona Dominiki Wójciak
Pierwszy rozdział to „Proso i kasza jaglana”. Od pierwszego przepisu zakochałam się w tej książce. Piękne zdjęcie i fantastyczna receptura – smoothie jaglane z mango i jagodami. Potem jest cały czas dobrze. Budyń jaglany z mango i passiflorą i wegański creme brulee bardzo zaskakuje. Mam ochotę przygotować to danie od razu. Jaglany kuskus z pesto, koprem włoskim i pieczoną fetą, marokańskie marchewki z różaną harissą i dukkah czy jaglane naleśniki z kremem kasztanowym to inne propozycje z tego działu. Oglądam książkę i muszę przełykać ślinę, tak mocno oddziałuje na moje ślinianki 😉
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_3.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_4.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_5.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_6.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_8.jpg)
„Siemię lniane” to kolejny rozdział w książce i dawka świetnych przepisów. Sałatka z pomarańczą, granatem, czerwoną cebulą i lnianym dressingiem, superfood pesto, lniane krakersy pietruszkowe i chleb pełnoziarnisty to absolutne hity w tej części książki. Zresztą, każdy przepis aż prosi się, żeby go samemu wypróbować. I to jak najszybciej!
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_9-1.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_10-1.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_11.jpg)
W trzecim rozdziale znajdziemy przepisy z nasionami chia. Tutaj czeka na nas np. jogurtowa panna cotta z konfiturą z miechunki czy sałatka z grillowaną nektarynką, bobem i kiszoną cytryną. Bosko!
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_13.jpg)
Dalej Dominika Wójciak przedstawia nam swoje propozycje na dania z ryżu. Zdjęcie i opis smażonego ryżu z harissą i jajkiem w koszulce sprawiło, że po 23:00 zaczęłam szukać harissy, aby mieć pewność, że mam wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania i będę mogła zrobić je od razu po przebudzeniu 🙂 Żółte congee z kurkami i dymką – bajka! Perski gulasz z bakłażanów z czarnymi cytrynami i pilawem szafranowym – jestem pewna, że bez zdjęcia macie ochotę spróbować tej potrawy.
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_14.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_15.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_16.jpg)
Gofry z wykiełkowanej gryki – cóż za kreatywność autorki! Świetny przepis w rozdziale z gryką. Jadłabym codziennie miso z kurkumą, topinamburem i makaronem gryczanym. Nie pogardziłabym też naleśnikami gryczanymi z boczniakami, jajkiem i rukolą czy dyniowymi pierożkami z kaszą gryczaną, białym serem i czarnuszką.
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_17.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_18.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_19.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_20.jpg)
Dalej czeka na nas owies. Trzyskładnikowe naleśniki z salsą z pomidorów i awokado – totalne szaleństwo! Pieczone pietruszki na owsiance z pesto z rukwi albo morele i jeżyny pod pistacjową kruszonką z jogurtową bitą śmietaną – naprawdę jestem pod wrażeniem łączenia smaków i struktur.
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_21.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Bliny.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_24.jpg)
W rozdziale „Pszenica” nie ma już zaskoczenia. Każdy przepis doskonale współgra ze wszystkimi w książce. Każdy naprawdę niesamowicie apetyczny i oryginalny. Pieczona dynia z topinamburem i płaskurką czy zupa z płaskurką, fasolą i jajkiem w koszulce. Kocham szare kluski, które najlepiej przyrządza moja babcia. W książce mamy propozycję takich klusków z kaszą manną. A co powiecie na orkiszotto z dynią i kasztanami z oliwą truflową?
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/pieczona-dynia.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/zupa-z-płaskurką.jpg)
Przyznajcie, jak często używacie amarantus w swoich potrawach? Ja zdecydowanie za rzadko. Dzięki Dominice to się na pewno zmieni. Koniecznie muszę zrobić buraczane bliny z limonkowym jogurtem i za’atarem i bataty faszerowane soczewicą z amarantusem i kiszoną cytryną.
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_31.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_25.jpg)
Rozdział „Jęczmień” i kolejne super przepisy. Nie mogę wyjść z zachwytu nad dyniowymi muffinami jęczmiennymi z karmelizowaną cebulą. Równie niesamowity jest krupnik z pokrzywą.
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/muffiny.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/kasza-jęczmienna.jpg)
„Komosa ryżowa” to niestety ostatni już pyszny rozdział. Naleśniki z kiełków komosy, czerwona kapusta z winogronami, komosą, sosem tahini i sumakiem i kotlety z komosy z botwiną.
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/naleśniki.jpg)
Nie da się ukryć, że książka jest pięknie wydana. Zdjęcia, które po raz kolejny robiła Dominika Wójciak – przepiękne i apetyczne. Tak jak napisała Eliza Mórawska: „mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy zaproponowane w tej książce!” Ten tytuł to zdecydowanie must have każdej osoby gotującej, ale także tej, która chce poznać receptury na zdrowe, bezmięsne dania, szuka wersji bez glutenu czy wegetariańskich przepisów.
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_29.jpg)
![ziarno](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/06/Ziarno_30.jpg)
Ziarno. 100 sposobów na nasiona. Wydawnictwo Pascal