Carpaccio z łososia to mega proste w przygotowaniu danie. Musisz mieć oczywiście świeżutką rybę, to podstawa. I dobry nóż, którym pokroisz łososia w cieniuteńkie plasterki. Jeśli masz krajalnicę to jest idealnie. Ja nie mam, ale sobie poradziłam.Sosik ziołowy, kapary, dobra oliwa z oliwek i balsamico i masz potrawę gotową. Mogłabym jeść codziennie. Na przystawkę, danie główne bądź kolację. Pasuje zawsze. Zrobisz ją raz, a staniesz się jej fanem. Zapraszam.
Carpaccio z łososia z kaparami i rukolą
Przyrządzenie:
W moździerzu utrzyj 2 – 3 ziarenka zielonego pieprzu z czosnkiem, 1 łyżką posiekanych listków tymianku, 1 łyżką posiekanych listków szałwii, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i solą.
Plastry łososia ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij carpaccio z łososia. Posyp kaparami, skrop balsamico i ewentualnie posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na górze carpaccio połóż porcję umytej i osuszonej rukoli.
Carpaccio podaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego