Krok po kroku z Robertem Sową – KONKURS

W zeszłym tygodniu odbyła się premiera książki „Krok po kroku z Robertem Sową”. Jestem szczęśliwą posiadaczką swojego egzemplarza i z przyjemnością podzielę się z Wami moją opinią na jego temat. Przypomnę tylko, że Robert Sowa to obecnie szef kuchni restauracji N31. Moją recenzję z tego miejsca możecie przeczytać tutaj.

„Krok po kroku z Robertem Sową”

Krok po kroku
„Krok po kroku z Robertem Sową”

Muszę przyznać, że książka Roberta Sowy pozytywnie mnie zaskoczyła. Tak dużo jest teraz wydawanych książek kulinarnych, że trudno jest napisać taką, która wyróżnia się od innych, czymś zaciekawia. Książka „Krok po kroku z Robertem Sową” na 200 stronach zawiera ponad 90 oryginalnych i różnorodnych przepisów. Plusem jest to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. W książce są przepisy nie wymagające wiele pracy, ale także takie, którym trzeba poświęcić trochę czasu i cierpliwości. Jest wiele propozycji ciekawych sałatek, ale także np. przepis na faworki czy moje ukochane kluski śląskie.

Krok po kroku
Sałatka zielona
Krok po kroku
Faworki Wojnarka
Krok po kroku
Kluski śląskie z sosem grzybowym

W książce znajdziemy przepisy tradycyjne, ale zaproponowane w nieco „podkręconej” wersji, jak np. bigos z duszonymi żeberkami i pomidorami czy kopytka z rukolą na maśle. Podoba mi się to, że nie ma określonego jednego rodzaju kuchni. To przeróżne dania. Od burgera po śródziemnomorskie krokiety z serem feta i szpinakiem.

Krok po kroku
Kopytka z rukolą na maśle
Krok po kroku
Domowy burger witaminowy

Książka zawiera wiele przepisów na pyszne ciasta. Każdy przepis jest bardzo dokładnie opisany. Jeżeli będziemy postępować zgodnie z przepisem, każde zaproponowane danie nam się uda.

Krok po kroku
Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Jest także przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe. Wspaniale prezentują się wegetariańskie pierogi ze szpinakiem i kurkami.

Krok po kroku
Wegetariańskie pierogi ze szpinakiem i kurkami

Tak jak mówi nam tytuł książki – Robert Sowa krok po kroku przekazuje czytelnikowi jak wykonać każdą potrawę. Nie da się ukryć, że smakowicie się ją ogląda także ze względu na bardzo apetyczne zdjęcia. Pierwszy raz oglądałam książkę, gdy byłam głodna i bardzo często musiałam przełykać ślinę ze względu na wzmożoną pracę ślinianek 😉

Krok po kroku
Chrupiąca chałka z cynamonem i owocami
Krok po kroku
Minipizze domowe

Placek po węgiersku – uwielbiam! <3

krok po kroku
Placek po węgiersku
Krok po kroku
Kurczak na zielono
Krok po kroku
Pierogi z kaszą gryczaną i serem bundz
Krok po kroku
Spring rollsy warzywne z pikantnym guacamole
Krok po kroku
Sałatka sezonowa z plastrami wędzonego łososia norweskiego z jajkiem w koszulce

Nie będę zdradzała Wam więcej sekretów książki. Musicie sami przekonać się jaka jest 😉 Aby ułatwić Wam to zadanie, zapraszam na KONKURS, w którym możecie wygrać jedną z trzech książek „Krok po kroku Roberta Sowy”

KONKURS!!!

Aby wygrać jedną z trzech książek „Krok po kroku Roberta Sowy”, w komentarzu pod tym postem napisz swoją propozycję i przepis na swoje danie popisowe. Zdjęcie potrawy jest mile widziane, ale nie obligatoryjne.

Konkurs trwa od teraz do 12.05 do godz. 24:00

Wybiorę trzy najbardziej oryginalne i apetyczne propozycje. Zwycięzców ogłoszę także w komentarzu pod tym postem, najpóźniej 15.05

Zapraszam serdecznie, czekam na Wasze propozycje! 🙂

Krok_po_kroku_2