Dzięki zaproszeniu Lidl Polska, miałam niezwykłą przyjemność poznać Pawła Małeckiego i nauczyć się jak przygotowywać tradycyjne Wielkanocne słodkości. Okazuje się, że np. babka drożdżowa nie jest taka trudna w przygotowaniu. Oprócz babki, na warsztatach cukierniczych, przyrządzaliśmy mazurka czekoladowego i tartę Wielkanocną. Choć pieczenie ciast nie jest moją najlepszą stroną, podczas lekcji, czułam się bardzo dobrze, bo mistrz cukiernictwa był niezwykle pomocny i z uśmiechem na twarzy udzielał mi cennych wskazówek.
Po spotkaniu z Lidl Polska i Pawłem Małeckim jestem o wiele mądrzejsza w temacie Wielkanocnych wypieków. W tym roku w planie mam upiec babkę drożdżową z przepisu Pawła i Was także do tego zachęcam. Obejrzycie zdjęcia z warsztatów, a poniżej zapraszam na przepis.
Wesołych Świąt!
Babka drożdżowa – przepis Pawła Małeckiego
Przyrządzenie:
Odważ 150 – 200 g mąki, 100 g masła, 100 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę. Zaparzyć tak jak ciasto parzone.
Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone osobno składniki i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dwóch mniejszych lub jednej dużej formy do babki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55 – 60 minut.
Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gdy babka przestygnie, polewamy lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.