Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.

bakłażany faszerowane
Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane cielęciną

Przyrządzenie:

Bakłażana umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij ogonek i przekrój bakłażana na pół. Natnij połówki nożem. Posyp solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką wędzoną. Skrop całość sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw bakłażany do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz, aż miąższ bakłażana będzie miękki – około 20 – 30 minut, czas zależy od piekarnika.

Cielęcinę umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zmiel w maszynce do mięsa.

Cebule szalotki i czosnek obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i zeszklij. Dodaj czosnek i po 30 sekundach zmieloną cielęcinę. Smaż, aż mięso się lekko zarumieni. Dopraw solą i pieprzem.

Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Odstaw na bok.

Paprykę czerwoną umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Z ostudzonego bakłażana, łyżką wyjmij miąższ ze środka. Zostaw po bokach. Uważaj, aby nie uszkodzić skórki.

Miąższ bakłażana dokładnie wymieszaj z cielęciną i serkiem kozim. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Powstałym farszem napełnij skórki bakłażana. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok połóż gałązki z pomidorkami cherry. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż bakłażan oraz pomidorki lekko się zarumienią.

Kaszę jaglaną wymieszaj z czerwoną papryką i rukolą. Dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Połóż na talerzu. Na kaszę połóż bakłażany. Na górę dodaj kilka orzechów włoskich w miodzie oraz gałązki z pomidorkami cherry.

Obok połóż porcje jogurtu naturalnego gęstego.

Całość posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrop oliwą z oliwek i posyp listkami bazylii pokrojonymi w paseczki.

Smacznego

Bakłażany faszerowane
Bakłażany faszerowane
bakłażany faszerowane
Bakłażany faszerowane
bakłażany faszerowane
Bakłażany faszerowane

 

  • 1 bakłażan
  • 250 g cielęciny (np. udźca bez kości)
  • 1 łyżka miękkiego serka koziego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • pół czerwonej papryki
  • duża garść rukoli
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pomidorków cherry
  • orzechy włoskie w miodzie (miałam takie ze słoiczka, jeśli nie masz – upraż orzechy na suchej patelni i polej dobrym, płynnym miodem)
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • łyżeczka soku z cytryny