Tarta Wielkanocna z łososiem

Ten przepis powstał w ramach mojej współpracy z E.Leclerc Radom. Tarta Wielkanocna z łososiem, szpinakiem i jajkami z masą z serka koziego, smakuje pysznie. To idealna i oryginalna propozycja na świąteczny stół. Polecam Wam ten przepis i zapewniam, że każdemu będzie bardzo odpowiadało takie połączenie smaków.

Tarta Wielkanocna
Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna z łososiem, szpinakiem i jajkiem z masą z serka koziego

Przyrządzenie:

Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.

W misce wymieszaj dokładnie serek kozi ze śmietaną i 3 jajkami. Dopraw całość solą i pieprzem.

Łososia umyj zimną wodą i pokrój w kostkę o średnicy około 2 cm. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotkę i dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw.

Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszenia się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż się lekko zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.

3 jajka ugotuj na miękko – około 3 minuty po zagotowaniu. Obierz i delikatnie przekrój na połówki.

Wymieszaj łososia z szalotką i szpinakiem. Dolej sok z cytryny i posiekane 2 łyżki koperku. Rozłóż całość na ciasto. Zalej masą z jaj i serka koziego. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa lekko się zetnie, będzie jeszcze „ruchoma”.

Wyjmij tartę. Włóż do masy połówki jajek. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż masa całkowicie się zetnie.

Wielkanocna tarta doskonale smakuje posypana świeżo zmielonym czarnym pieprzem i lekką sałatką z warzyw.

Smacznego

Tarta Wielkanocna
Tarta Wielkanocna
Tarta Wielkanocna
Tarta Wielkanocna

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (typ poniżej 450)
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

nadzienie:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 250 g miękkiego serka koziego
  • 500 g świeżego fileta z łososia bez skóry
  • 250 g świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 posiekana cebula szalotka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pęczek koperku
  • masło klarowane do smażenia