Pizza neapolitańska to według mnie najpyszniejsza włoska pizza. Trzeba troszkę poczekać, aż ciasto będzie gotowe do pieczenia, ale jej wyjątkowy smak jest tego wart. O pizzy i jej rodzajach przeczytacie więcej na stronie Wikipedii, a ja zapraszam po mój przepis i na wspólne gotowanie.
Pizza neapolitańska
Przyrządzenie:
Do miski przesiej 200 g mąki. Dolej wodę i zmieszaj całość dokładnie. Najlepiej zrobić to mikserem. Zakryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie drożdże rozpuść w odrobinie ciepłej wody i dodaj do mąki z wodą. Wyrabiaj ciasto. Dodaj sól. Cały czas wyrabiając ciasto dodawaj po około 50 g mąki. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Ugniatanie ciasta zajmuje około 30 minut.
Odstaw ciasto na 20 minut. Przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem ciasta.
Podziel ciasto na 5 równych części i uformuj z nich kulki. Każdą posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Przełóż je do misek i owiń szczelnie folią spożywczą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 godzin.
Nastaw piekarnik na temperaturę maksymalną. Ja ustawiam na 275 stopni i włączam funkcję termoobiegu. Do pieczenia pizzy używam kamienia glinianego. Nagrzewam go 30 minut przed pieczeniem pizzy. Efekt jest świetny. Pizza zawsze wychodzi krucha z zewnątrz i miękka w środku. Jeśli jednak nie masz kamienia, nie szkodzi. Proponuję położyć papier do pieczenia z przygotowaną pizzą na najniższym poziomie piekarnika.
Z wyrośniętych kulek ciasta przygotuj 5 cienkich placków na pizzę. Uformuj je rękami. Placki na pizzę rozłóż na kwadratach papieru do pieczenia.
Każdy placek posmaruj cienko przygotowanym przez siebie sosem pomidorowym, zostawiając na brzegach około 1,5 cm ciasta bez sosu. Przepis na sos jest np. tutaj. Połóż kawałki sera mozzarella, najlepiej z mleka bawolicy. Następnie połóż ulubione dodatki. W pizzy, którą widzisz na zdjęciach użyłam szynkę parmeńską, ser gorgonzola, jarmuż, cukinię i listki bazylii. Z góry skropiłam pizzę delikatnie oliwą z oliwek.
Przygotowane placki na pizzę włóż do piekarnika na papierze do pieczenia. Piecz pizze, aż ser dobrze się roztopi, lekko zarumieni. Pizze będą dobrze rumiane i chrupiące. Każda pizza neapolitańska piecze się przez około 5 minut.
Smacznego