Mini pizza

24 Lut 2014

Uwielbiam pizzę! Taką na cieniutkim chrupiącym cieście – prawdziwą włoską. Ważne też są dodatki. Muszą być wysokiej jakości i istotne jest, aby były dobrze ze sobą skomponowane. W kuchni nie lubię nudy, dlatego dzisiaj postanowiłam przyrządzić nie jedną pizzę, a wiele wersji mini. Każda mini pizza z innymi dodatkami, w różnych smakach i kolorach. Cudowności! Oczywiście to są tylko propozycje. Mini pizze przygotujcie z czym tylko chcecie – co lubicie najbardziej.

mini pizza
mini pizze

Mini pizza

Przyrządzenie:

Mąkę przesiej przez sitko.
Rozkruszone drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody z cukrem. Odstaw na chwilę.
Sól rozpuść w pozostałej wodzie. Dolej do mąki. Wlej także drożdże. Zagniataj ciasto, a gdy będzie prawie gotowe – dolej oliwę z oliwek Extra Vergine. Zagnieć aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj sobie resztę potrzebnych składników.
W garnuszku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dolej wino i duś, aż odparuje. Dodaj pomidory z puszki, posiekane ząbki czosnku i cukier. Zamieszaj dokładnie. Dodaj suszone oregano, sól i pieprz. Duś około 10 minut na średnim ogniu. Zmiksuj sos i ewentualnie dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekane listki bazylii.
Pięknie pachnące wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj lub “rozpłaszcz” je palcami, na stolnicy posypanej semoliną lub mąką. Od Ciebie zależy jak grube będzie ciasto. Przygotuj je tak jak lubisz najbardziej.
Piekarnik nastaw na najwyższą temperaturę z opcją grzania góra – dół. W moim piekarniku to aż 300 stopni. Jeśli nie możesz uzyskać tak wysokiej temperatury to nie szkodzi – pizze będą się trochę dłużej piekły.
Każdy placek połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj warstwą sosu pomidorowego. Następny zawsze powinien być ser mozzarella. Potem Twoje ulubione dodatki i na wierzch niewielka ilość świeżo startego sera Parmezan.
Blachę z mini pizzami wstaw do piekarnika i piecz, aż będą gotowe – ser się rozpuści, a ciasto pięknie się przypiecze.
Każda mini pizza smakuje wyśmienicie jeszcze gorąca, prosto z piekarnika.
Smacznego
mini pizza
mini pizza
mini pizza
mini pizza
mini pizza


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot