Kaczka pieczona w pomarańczach

Przygotowałam na blogu już kilka przepisów na kaczkę. Nie podzieliłam się jednak z Wami jednym z najprostszych i chyba najpyszniejszych. Kaczka pieczona z pomarańczami. Wcześniej marynowana w soku pomarańczowym, cynamonie, ziarnach z laski wanilii, suszonym estragonie, miodzie, sosie sojowym i czosnku. Nie da się zepsuć tej potrawy. Mięso kaczki jest mięciutkie i soczyste. Idealne. Jeśli do tej pory baliście się przygotowywać kaczkę, zapewniam Was, że po przyrządzeniu jej z tego przepisu, nie będzie Wam ona straszna.

kaczka pieczona
Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Przyrządzenie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Jeśli będzie za mało słona dodaj trochę soli morskiej.

Kaczkę umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie natrzyj marynatą. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij 30 minut przed przygotowywaniem. Obtocz jeszcze raz w marynacie.

Pomarańczę sparz i pokrój w plastry.

Nastaw piekarnik na 210 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Kaczkę w marynacie obłóż plastrami pomarańczy. Wstaw naczynie z kaczką do piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, przełóż kaczkę na drugą stronę  i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

Ponownie wyjmij kaczkę z piekarnika. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Naczynie z kaczką przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika jeszcze na 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewaj kaczkę sokiem powstałym z pieczenia z marynatą.

Kaczka pieczona z pomarańczami powinna być mięciutka i soczysta. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami. Idealnie pasuje puree z ziemniaków i modra kapusta. Świetnym dodatkiem będzie także dobre czerwone wytrawne wino 🙂

Smacznego

kaczka pieczona
Pieczona kaczka w pomarańczach
kaczka pieczona
Kaczka pieczona w pomarańczach
  • 1 kaczka o wadze około 2,20 kg bez podrobów
  • 1 pomarańcza

na marynatę:

  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 3 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu