Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana. Tym razem zapraszam na tadżin z jagnięciny. Z ciecierzycą, sosem ze świeżych pomidorów (moje weki z sezonu), suszonymi figami, daktylami i morelami – smakuje doskonale. Do całości wędrują prażone orzechy nerkowca i grubo posiekana natka pietruszki. Idealnie. Tutaj natomiast znajdziesz mój przepis na tadżin z cielęciny.
Tadżin z jagnięciny z ciecierzycą, daktylami i orzechami nerkowca
Przyrządzenie:
Wymieszaj składniki na marynatę. Jagnięcinę umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w większą kostkę. Przełóż mięso do marynaty. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem tadżin.
Ciecierzycę namocz na noc. Ugotuj kolejnego dnia w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.
Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odstaw.
Natkę pietruszki grubo posiekaj.
Usmaż jagnięcinę wraz z dodatkami z marynaty, na maśle klarowanym, na dużym ogniu, aż nabierze złotobrązowej barwy.
Przełóż mięso do tadżin i dodaj pomidory. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wlej 100 ml bulionu i wymieszaj mięso. Piecz kolejne 30 minut.
Do tadżin dodaj suszone owoce, ponownie wymieszaj całość i wstaw z powrotem do piekarnika jeszcze na 30 minut.
Dodaj ciecierzycę i wstaw tadżin na ostatnie 15 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche. Dopraw ewentualnie całość solą i pieprzem.
Do tadżin z jagnięciny dodaj uprażone orzechy nerkowca oraz posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Tadżin z jagnięciny podawaj najlepiej z ugotowaną kaszą kuskus.
Smacznego