Tadżin z jagnięciny

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana. Tym razem zapraszam na tadżin z jagnięciny. Z ciecierzycą, sosem ze świeżych pomidorów (moje weki z sezonu), suszonymi figami, daktylami i morelami – smakuje doskonale. Do całości wędrują prażone orzechy nerkowca i grubo posiekana natka pietruszki. Idealnie. Tutaj natomiast znajdziesz mój przepis na tadżin z cielęciny.

tadżin z jagnięciny
Tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny z ciecierzycą, daktylami i orzechami nerkowca

Przyrządzenie:

Wymieszaj składniki na marynatę. Jagnięcinę umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w większą kostkę. Przełóż mięso do marynaty. Dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem tadżin.

Ciecierzycę namocz na noc. Ugotuj kolejnego dnia w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odstaw.

Natkę pietruszki grubo posiekaj.

Usmaż jagnięcinę wraz z dodatkami z marynaty, na maśle klarowanym, na dużym ogniu, aż nabierze złotobrązowej barwy.

Przełóż mięso do tadżin i dodaj pomidory. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wlej 100 ml bulionu i wymieszaj mięso. Piecz kolejne 30 minut.

Do tadżin dodaj suszone owoce, ponownie wymieszaj całość i wstaw z powrotem do piekarnika jeszcze na 30 minut.

Dodaj ciecierzycę i wstaw tadżin na ostatnie 15 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche. Dopraw ewentualnie całość solą i pieprzem.

Do tadżin z jagnięciny dodaj uprażone orzechy nerkowca oraz posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Tadżin z jagnięciny podawaj najlepiej z ugotowaną kaszą kuskus.

Smacznego

tadżin z jagnięciny
Tadżin z jagnięciny
tadżin z jagnięciny
Tadżin z jagnięciny
tadżin z jagnięciny
Tadżin z jagnięciny z ciecierzycą, daktylami i orzechami nerkowca
  • 500 g mięsa jagnięcego bez kości (ja miałam steki)
  • 500 ml sosu pomidorowego (ja miałam swój, ale możesz użyć całych pomidorów z puszki lub sosu z kartonika)
  • 100 ml bulionu warzywnego (ja mam zawsze zamrożony)
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 4 suszone daktyle
  • 4 suszone morele
  • 4 suszone figi
  • 200 g orzechów nerkowca
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • kasza kuskus jako dodatek do tadżin

na marynatę:

  • 4 łyżki sosu Worchestershire
  • 3 duże posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropel sosu Tabasco