Zupa z soczewicy i pieczonej papryki ze szpinakiem i kaszą jaglaną jest jedną z moich ulubionych. Jest pyszna, bardzo pożywna i dietetyczna. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a efekt jest zdumiewający. Z całą pewnością może być zjedzona na obiad jako danie główne. Zupa z soczewicy to doskonała propozycja na chłodniejsze dni. Aby mocniej Was rozgrzała możecie dodać kilka kropel sosu Tabasco, mieloną papryczkę chilli albo imbir.
Zupa z soczewicy – przyrządzenie:
Umyj czerwone papryki. Nastaw piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół). Połóż papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz, aż dobrze się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu obierz ze skórek oraz usuń gniazda nasienne i pestki.
Czerwoną soczewicę ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Czosnek obierz i posiekaj.
Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz w suszarce do sałaty bądź na durszlaku.
Pestki słonecznika, dyni i orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz pieczone papryki. Wlej gorący bulion warzywny i gotuj całość 3 minuty. Zestaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do miseczek lub głębokich talerzy włóż porcję kaszy jaglanej oraz liście szpinaku. Wlej zupę. Dodaj także jogurt naturalny i porcję uprażonych orzechów. Z góry posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego