Pieczone bataty

Przepis na pieczone bataty (słodkie ziemniaki), który prezentuję Wam w tym poście to moja propozycja na przystawkę, przekąskę, ale także z powodzeniem możecie przygotować je jako danie główne. Słodkie ziemniaki utopione w jednym z trzech dipów, które tu widzicie, wprost rozpływają się w ustach. Pożywne, oryginalne i pyszne danie. Chodźcie do kuchni, gotujcie ze mną i rozkoszujcie się smakiem tej wyjątkowej potrawy.

pieczone bataty
Pieczone bataty podane z trzema dipami

Pieczone bataty podane z trzema dipami

Przyrządzenie:

Bataty wyszoruj szczoteczką i umyj zimną wodą. Wykrój stwardniałe czarne części. Pokrój w łódeczki. Skrop oliwą z oliwek, dodaj posiekany tymianek, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, tak, aby wszystkie ziemniaki leżały obok siebie.

Nastaw piekarnik na 250 stopni z funkcją pieczenia góra – dół. Wstaw bataty do piekarnika i piecz przez 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę grzania na 220 stopni i piecz bataty jeszcze przez 20 minut.

Przygotuj pierwszy dip. Ogórka zielonego umyj zimną wodą i obierz. Wydrąż pestki i odrzuć. Ogórka pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, jogurt naturalny i serek naturalny. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj drugi dip. Pomidory suszone pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Paprykę żółtą umyj. Usuń gniazdo nasienne i pestki. Pokrój paprykę w kostkę i dodaj do pomidorów. Dodaj mieloną słodką wędzoną paprykę, zioła, jogurt naturalny i serek kozi. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj trzeci dip. Plastry łososia wędzonego pokrój na mniejsze paseczki. Przełóż do miseczki. Dodaj koperek, sok z cytryny, jogurt naturalny i serek twarogowy. Dopraw wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pieczone bataty z trzema dipami podawaj od razu, gorące.

Smacznego

pieczone bataty
Pieczone bataty podane z trzema dipami
pieczone bataty
Dip ogórkowy
pieczone bataty
Dip z suszonymi pomidorami
pieczone bataty
Dip z łososiem i koperkiem
pieczone bataty
Pieczone bataty podane z trzema dipami
  • 3 – 4 bataty
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek

1 dip:

  • ogórek zielony
  • 1 – 2 ząbki czosnku (w zależności jak czosnkowe dipy lubisz 🙂
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml serka twarogowego naturalnego

2 dip:

  • około 12 pomidorów suszonych w oleju, odsączonych
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 papryka żółta
  • 100 ml miękkiego serka koziego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duża łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 duża łyżka posiekanego świeżego oregano

3 dip:

  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml naturalnego serka twarogowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego