Szarpana wieprzowina pulled pork

Jeśli przeczytaliście niedawny mój przepis – na domowe bagietki, koniecznie musicie zainteresować się tym. Szarpana wieprzowina doskonale sprawdziła się jako nadzienie do super świeżych i pachnących domowych bagietek. Do tej potrawy najlepsze jest mięso z chudej części wieprzowiny. Ja użyłam szynki. Długo pieczone mięso jest soczyste i mięciutkie. I co najważniejsze – nie da się go zepsuć. Idealne do wypasionych kanapek. Dodatki mogą być przeróżne, wszystko co tylko lubisz. Moja propozycja to sos barbecue, domowe ogórki kiszone i dużo świeżej kolendry, którą uwielbiam. Super też sprawdzi się karmelizowana cebula, rukiew wodna, czerwona papryka. Kombinuj, niech poniesie Cię fantazja!

szarpana wieprzowina
Szarpana wieprzowina pulled pork

przepis na bagietki znajdziesz TUTAJ

Szarpana wieprzowina pulled pork

Przyrządzenie:

Z mięsa usuń tłuszcz i błonki, umyj zimną wodą i osusz.

W moździerzu utrzyj dokładnie wszystkie składniki marynaty (oprócz szalotek) i wetrzyj dokładnie w całe mięso. Szalotki obierz i pokrój w ósemki.

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Do naczynia żaroodpornego włóż szalotki, na nich połóż mięso. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni, przykryj naczynie i piecz przez 4 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem w naczyniu.

Przygotuj sos barbecue. W rondelku rozgrzej masło klarowane. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj resztę składników. Wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień i duś sos, aż mocno się zredukuje. Zmiksuj blenderem. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw. Ponownie postaw na ogniu i duś na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos.

Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie widelcem bądź rękami porwij mięso na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z cebulą z pieczenia.

szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

Do przygotowania wypasionej bagietki najlepiej będzie jeśli połączysz mięso z sosem. Trochę sosu rozsmaruj na połowie bagietki. Połóż dużą porcję mięsa, pokrojonego ogórka kiszonego i dużo świeżej kolendry.

Zapewniam, że tak przygotowana szarpana wieprzowina Cię nie zawiedzie 🙂 Smacznego

szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

*Ta cudna ściereczka i przepiękne deseczki możecie kupić w sklepie skandynawskie.pl Ja jestem totalnie zakochana <3

  • około 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego
  • garść świeżego tymianku drobno posiekanego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 cebule szalotki

na sos barbecue:

  • 2 pomidory
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz