Jeśli przeczytaliście niedawny mój przepis – na domowe bagietki, koniecznie musicie zainteresować się tym. Szarpana wieprzowina doskonale sprawdziła się jako nadzienie do super świeżych i pachnących domowych bagietek. Do tej potrawy najlepsze jest mięso z chudej części wieprzowiny. Ja użyłam szynki. Długo pieczone mięso jest soczyste i mięciutkie. I co najważniejsze – nie da się go zepsuć. Idealne do wypasionych kanapek. Dodatki mogą być przeróżne, wszystko co tylko lubisz. Moja propozycja to sos barbecue, domowe ogórki kiszone i dużo świeżej kolendry, którą uwielbiam. Super też sprawdzi się karmelizowana cebula, rukiew wodna, czerwona papryka. Kombinuj, niech poniesie Cię fantazja!
przepis na bagietki znajdziesz TUTAJ
Szarpana wieprzowina pulled pork
Przyrządzenie:
Z mięsa usuń tłuszcz i błonki, umyj zimną wodą i osusz.
W moździerzu utrzyj dokładnie wszystkie składniki marynaty (oprócz szalotek) i wetrzyj dokładnie w całe mięso. Szalotki obierz i pokrój w ósemki.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Do naczynia żaroodpornego włóż szalotki, na nich połóż mięso. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni, przykryj naczynie i piecz przez 4 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem w naczyniu.
Przygotuj sos barbecue. W rondelku rozgrzej masło klarowane. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj resztę składników. Wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień i duś sos, aż mocno się zredukuje. Zmiksuj blenderem. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw. Ponownie postaw na ogniu i duś na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos.
Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie widelcem bądź rękami porwij mięso na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z cebulą z pieczenia.
Do przygotowania wypasionej bagietki najlepiej będzie jeśli połączysz mięso z sosem. Trochę sosu rozsmaruj na połowie bagietki. Połóż dużą porcję mięsa, pokrojonego ogórka kiszonego i dużo świeżej kolendry.
Zapewniam, że tak przygotowana szarpana wieprzowina Cię nie zawiedzie 🙂 Smacznego
*Ta cudna ściereczka i przepiękne deseczki możecie kupić w sklepie skandynawskie.pl Ja jestem totalnie zakochana <3