Krewetki w sosie z brandy i pomidorów z makaronem.
W tym przepisie moje ukochane krewetki przygotowałam z makaronem w sosie ze świeżych pomidorów i brandy. To danie jest wyjątkowo pyszne, a jednocześnie łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Sos z brandy i pomidorów z dodatkiem świeżej natki pietruszki i listków kolendry totalnie mnie zachwycił. Ja się zakochałam i na pewno często będę w ten sposób przygotowywać i jeść krewetki.
Krewetki w sosie z brandy i pomidorów
Przyrządzenie:
Krewetki obierz z pancerzy, zdejmij ogonki i usuń układ trawienny. Umyj pod zimną wodą i osusz na durszlaku.
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, usuń gniazda, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Z papryczek usuń pestki i ogonki. Pokrój w kostkę.
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i papryczki chili. Smaż mieszając 5 minut. Dodaj krewetki. Wlej brandy i podpal. Użyj do tego długiej zapałki bądź specjalnego palnika, żeby się nie przypalić. Poczekaj, aż ogień zgaśnie.
Dodaj pomidory, łyżkę wody z gotowania makaronu i posiekany czosnek. Całość dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż całość jeszcze 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj do sosu 3/4 posiekanych ziół.
Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
Krewetki z makaronem podawaj posypane resztą ziół oraz czarnym pieprzem.
Smacznego