Warzywa letnie z makaronem i fetą

Trwa sezon na pyszne, świeże i dojrzałe warzywa. Proponuję zatem bardzo proste danie, w którym dominują warzywa letnie. Dodatkiem są muszle makaronowe i dobry grecki ser feta.

warzywa letnie

Warzywa letnie z makaronem i fetą

Przyrządzenie:

Bób ugotuj, ostudź i obierz.

Odetnij końcówki z zielonej fasolki, umyj, ugotuj i odcedź.

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pestki. Pokrój w paseczki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Czosnek obierz i posiekaj.

Cukinię obierz i odetnij końcówki. Obieraczką do warzyw „pokrój” w długie cienkie plastry.

Szpinak umyj i osusz w suszarce do sałaty bądź na durszlaku.

Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź.

W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij.

Dodaj czosnek i po chwili pomidory.

Dodaj paprykę. Po 3 minutach fasolkę zieloną, bób, szpinak i cukinię.

Dodaj suszoną bazylię i dopraw całość solą i pieprzem.

Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość sos jest gotowy.

Na talerzu połóż porcję muszli makaronowych. Polej sosem z warzyw, posyp pokruszonym serem feta i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

warzywa letnie

warzywa letnie

warzywa letnie

  • 300 g kolorowych muszli makaronowych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g bobu
  • 300 g zielonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g świeżych liści szpinaku
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 200 g greckiego sera feta
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii