Pizza z mąki z ciecierzycy

Pizza z mąki z ciecierzycy jest moim ostatnim odkryciem. Wcześniej nie pomyślałam o tym, że z tej mąki da się przygotować ciasto na pizzę. A można i jest bardzo pyszna. Dodałam dużo ziół i jej smak wyszedł super. Dodatki możecie oczywiście wykorzystać jakie tylko chcecie. Ja postawiłam na świeże warzywa i szynkę parmeńską. Nie przygotowałam tradycyjnego sosu pomidorowego, a położyłam dużo pysznych dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę. Pizza z mąki z ciecierzycy naprawdę daje radę.

pizza z mąki z ciecierzycy

Pizza z mąki z ciecierzycy

Przyrządzenie:

Do mąki z ciecierzycy dodaj posiekane zioła i sól.

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.

Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej (nie wrzącej) wody.

Do mąki dolej rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to mikserem. Mieszając, dolewaj stopniowo rozpuszczone masło, resztę wody i oliwę z oliwek.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować i ciasto wyrośnie.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto na papier i wyrównaj powierzchnię drewnianą łyżką.

pizza z mąki z ciecierzycy

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz, aż się lekko zarumieni. Około 15 minut.

Umyj cukinię i pokrój w paseczki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Zarumienione ciasto wyjmij z piekarnika. Połóż pomidory, cebulę, czosnek, plasterki szynki parmeńskiej, liście szpinaku i pokrusz ser feta na górze. Skrop całość oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz, aż warzywa się zarumienią.

pizza z mąki z ciecierzycy

Na gotową pizzę połóż rukolę, skrop całość oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

pizza z mąki z ciecierzycy

pizza z mąki z ciecierzycy

pizza z mąki z ciecierzycy

pizza z mąki z ciecierzycy

  • 300 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 g masła o zawartości tłuszczu min. 82%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty
  • 3 łyżki posiekanych liści świeżej szałwii
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżego tymianku
  • 3 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka soli

dodatki:

  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 3 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garści szpinaku baby
  • 50 g dobrego sera feta
  • 2 garści rukoli
  • sól morska
  • oliwa z oliwek extra vergine