Bób jest ostatnio chyba w każdym moim przepisie. Korzystam z tego, że jest i jem go w ogromnych ilościach. Tym razem proponuję kaszę pęczak z bobem, jarmużem, grillowanymi małżami i czosnkiem. Wybrałam małże gotowe grillowane w zalewie. Są idealne, gdy trzeba przygotować danie szybkie. Możesz oczywiście dodać świeże, ale będzie więcej przy nich pracy.
Pęczak z bobem, jarmużem i małżami
Przyrządzenie:
Kaszę pęczak ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu i odcedź. Odstaw.
Bób ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, po ostudzeniu obierz ze skórek.
Liście jarmużu umyj zimną wodą, odrzuć twarde części i porwij liście na mniejsze kawałki.
Czosnek posiekaj.
Małże odcedź z zalewy na durszlaku.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć czosnek i po chwili jarmuż. Smaż około 3 minuty.
Dodaj kaszę pęczak. Wymieszaj. Smaż kolejne 3 minuty.
Dodaj małże i bób. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzej.
Pęczak z bobem podawaj od razu.
Smacznego