Szybka przekąska z wykorzystaniem bobu? Nic prostszego chyba nie ma – bób z boczkiem chrupiącym i parmezanem. Łatwa, szybka i pyszna sprawa. Ja uwielbiam, a Wy?
Bób z boczkiem i parmezanem
Przyrządzenie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koprem,a twardość al dente. Odcedź, wyrzuć koper i odstaw do wystudzenia. Obierz ze skórek.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Boczek wędzony pokrój w kostkę.
Na suchej patelni podsmaż boczek. Odlej nadmiar tłuszczu i dodaj cebulę. Smaż razem, aż cebula lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i obrany bób. Smaż razem około 1 minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bób z parmezanem i boczkiem podawaj od razu posypany płatkami sera parmezan.
Smacznego