Paella z małżami i hiszpańską kiełbasą

Lato w pełni! Pogoda w kratkę, jak to w Polsce bywa, zatem zabieram Was do mojej ukochanej, słonecznej Hiszpanii. Paella z małżami i kiełbasą fuet będzie idealnym daniem, które przypomina smaki wakacji. Nie miałam kiełbasy chorizo, którą przyrządzam częściej, dlatego tym razem jest kiełbasa fuet.
Ważne, aby ją wcześniej podsmażyć, bo surowa w paelli nie smakuje najlepiej.

paella z małżami

Paella z małżami i hiszpańską kiełbasą

Przyrządzenie:

Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Obierz i posiekaj czosnek. W moździerzu utrzyj czosnek, dodaj natkę i utrzyj z czosnkiem. Wrzuć szafran, dodaj łyżkę ciepłej wody i sól. Całość utrzyj i odstaw na bok.

Z rozmrożonych małży nowozelandzkich zdejmij muszle. Wszystkie małże opłucz pod zimną wodą.

Kiełbasę fuet pokrój w plasterki.

Cebule pokrój w kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem. Zdejmij skórę i gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.

Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pomidory i smaż przez 5 minut.

Wsyp ryż do paelli. Dolej bulion i dopraw solą. Wymieszaj całość i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mieszankę natki pietruszki z czosnkiem i szafranem i wmieszaj w paellę.

Kiełbasę fuet podsmaż na suchej patelni i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gdy ryż wchłonie połowę bulionu, dodaj chorizo i małże. Przykryj patelnię i gotuj całość na średnim ogniu około 15 minut.

Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany, trochę al dente, ale też nie suchy 😉 W razie czego możesz w między czasie dolać więcej bulionu. Zdejmij paellę z ognia i odstaw na 3 minuty. Wymieszaj raz jeszcze całość.

Paella idealnie smakuje ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dlatego udekoruj ją ćwiartkami cytryny. Posyp grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj. Taka patelnia to porcja dla około 6 osób.

Smacznego

paella z małżami

paella z małżami

paella z małżami

  • 300 g ryżu do paelli
  • 600 ml gorącego bulionu z ryb (jeśli nie masz użyj bulionu warzywnego)
  • 250 g mrożonych małży nowozelandzkich (jeśli masz, użyj świeżych oczywiście)
  • 250 g małży vongole mrożonych (jeśli masz, użyj świeżych oczywiście)
  • 300 g kiełbasy fuet (możesz użyć chorizo, jeśli masz/wolisz)
  • 2 cebule
  • 3 dojrzałe pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • sól
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ćwiartki cytryny do podania