Truskawki niestety szybko się kończą. Należy zatem korzystać z innych wspaniałości lata. Jagody to doskonały pomysł. Zapraszam na delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki maślane. Połowę zrobiłam z jagodami, połowę bez, tylko z polewą z lukru. Wszystkie obłędne. Łatwe w wykonaniu, zatem zabierajmy się do pracy.
Drożdżowe bułeczki maślane z jagodami
Przyrządzenie:
W miseczce utrzyj drożdże z 1 łyżką mąki i 200 ml ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.
Masło rozpuść w rondelku. Zdejmij z ognia do przestygnięcia.
Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej drożdże i wsyp przesianą mąkę. Całość ugnieć dokładnie. Dolewaj stopniowo przestygnięte, ale nie zimne masło. Ugnieć na gładkie ciasto.
Nabierając porcje o wielkości piłki pinpongowej – rękami formuj długie ruloniki i zawijaj jak ślimaki. Na ciasto połóż porcje jagód, jeśli chcesz.
Bułeczki odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Każdą bułeczkę posmaruj pozostałym ciepłym mlekiem i wstaw do piekarnika. Bułeczki z jagodami powinny być gotowe po około 18 minutach, natomiast bułeczki bez jagód będą upieczone w krótszym czasie. Obserwuj – powinny być lekko rumiane i ładnie wyrośnięte.
Tuż przed wyciągnięciem bułeczek z piekarnika przygotuj lukier. Do 200 g cukru pudru wlej około 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
Jeszcze ciepłe bułeczki polej lukrem. Jak troszkę przestygną możesz delektować się ich smakiem.
Smacznego
Tutaj możecie obejrzeć film, na którym przygotowuję bułeczki drożdżowe z jagodami: