Uwielbiam placki ziemniaczane. Chrupiące i złociste. Z sosem mięsnym i na słodko albo z cukrem po prostu. Bardzo lubię także bataty, a nigdy nie przygotowywałam z nich placków. Nadeszła pora, aby to zmienić. Przyrządziłam placki z batatów w wersji light. Do masy dodałam mąkę gryczaną i jaglaną, cebulę, czosnek, jajka i kozi serek. Chciałam, aby były jak najbardziej fit, dlatego upiekłam je w piekarniku. Wyszły super pyszne. Przyznam jednak, że drugą turę usmażyłam i były jeszcze lepsze. Sami wybierzcie jak przygotujecie swoje placki z batatów. Bez wątpienia którąś wersję musicie wybrać. Podałam do nich sos z pieczarek i naprawdę fajnie wszystko smakowało. Zatem – do roboty najdrożsi!
Placki z batatów z sosem pieczarkowym
Przyrządzenie:
Obierz bataty, cebule szalotki i czosnek. Zetrzyj wszystko na grubej tarce. Ja zrobiłam to w malakserze. Dodaj obie mąki, jajka, serek kozi. Całość dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż pieczarki, dolej sos sojowy i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj patelnię i duś pieczarki.
Na blasze z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje dość płaskich placków. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz, aż się zrumienią. Dość długo to trwa. Moje piekły się 25 minut. Możesz je także usmażyć z dwóch stron, a potem odsączyć na ręczniku papierowym. Takie są chyba smaczniejsze 😉 Na pewno szybciej się je przygotowuje.
Do pieczarek na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zdejmij patelnię z ognia i wlej jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Placki z batatów podawaj z sosem z pieczarek.
Smacznego