Placki z batatów z sosem pieczarkowym

Uwielbiam placki ziemniaczane. Chrupiące i złociste. Z sosem mięsnym i na słodko albo z cukrem po prostu. Bardzo lubię także bataty, a nigdy nie przygotowywałam z nich placków. Nadeszła pora, aby to zmienić. Przyrządziłam placki z batatów w wersji light. Do masy dodałam mąkę gryczaną i jaglaną, cebulę, czosnek, jajka i kozi serek. Chciałam, aby były jak najbardziej fit, dlatego upiekłam je w piekarniku. Wyszły super pyszne. Przyznam jednak, że drugą turę usmażyłam i były jeszcze lepsze. Sami wybierzcie jak przygotujecie swoje placki z batatów. Bez wątpienia którąś wersję musicie wybrać. Podałam do nich sos z pieczarek i naprawdę fajnie wszystko smakowało. Zatem – do roboty najdrożsi!

placki z batatów

Placki z batatów z sosem pieczarkowym

Przyrządzenie:

Obierz bataty, cebule szalotki i czosnek. Zetrzyj wszystko na grubej tarce. Ja zrobiłam to w malakserze. Dodaj obie mąki, jajka, serek kozi. Całość dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj.

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż pieczarki, dolej sos sojowy i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj patelnię i duś pieczarki.

Na blasze z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje dość płaskich placków. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz, aż się zrumienią. Dość długo to trwa. Moje piekły się 25 minut. Możesz je także usmażyć z dwóch stron, a potem odsączyć na ręczniku papierowym. Takie są chyba smaczniejsze 😉 Na pewno szybciej się je przygotowuje.

placki z batatów

placki z batatów

Do pieczarek na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zdejmij patelnię z ognia i wlej jogurt. Dokładnie wymieszaj.

Placki z batatów podawaj z sosem z pieczarek.

Smacznego

placki z batatów

  • 2 duże bataty
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 100 g miękkiego serka koziego (dla wegan serek sojowy lub z tofu)
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • ewentualnie tłuszcz do smażenia

sos:

  • 30 dag pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml płynnego jogurtu (dla wegan proponuję sojowy lub owsiany)
  • sos sojowy
  • sól i pieprz