Produkty kuchni hiszpańskiej mieszkają w mojej kuchni i spiżarce na co dzień. Dlatego dość często przygotowuję dania ze smakami Hiszpanii. Tym razem pomyślałam o śniadaniu i mojej rodzinie zaserwowałam jajka zapiekane po hiszpańsku. Zapiekłam je z awokado, pomidorem, szynką serrano, szczypiorem i serem Manchego. Pyszności. Takim daniem wspaniale jest rozpocząć dzień. Ja już to wiem, a Wy pędźcie do kuchni i przekonajcie się także.
Jajka zapiekane po hiszpańsku
Przyrządzenie:
Pomidora sparz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
Awokado natnij w połowie, lekko przekręć i odejmij jedną połowę. Wyjmij pestkę. Miąższ w obu połówkach wykrawaj nożem w kwadraty i wyjmij go łyżeczką.
W naczyniach do zapiekania/kokilkach ułóż po kolei: szynkę serrano, pomidora, awokado i szczypior. Wbij jajka, całość posyp serem Manchego, solą i pieprzem.
Tak przygotowane naczynia wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż jajka zetną. Ważne, żeby po wyjęciu żółtko było płynne.
Jajka zapiekane możesz podać z kromką dobrego podpieczonego w tosterze pieczywa, posmarowanego masłem.
Smacznego