Tadżin z cielęciny

Tadżin bądź Tajine to gliniane naczynie ze stożkowatą pokrywką, służące do przygotowywania mięsnych potraw. Jest to także nazwa tradycyjnej marokańskiej potrawy, którą przyrządzamy właśnie w takim naczyniu. Uwielbiam tadżin, bo jest to danie jednogarnkowe, z tych „które same się robią”, a smak zawsze wychodzi wyjątkowy. Warto zainwestować w naczynie do tej potrawy, wiele jest możliwości przygotowania tadżin. Dzisiaj zapraszam na tadżin z cielęciny – danie cudo!

tadżin cielęciny

Tadżin z cielęciny

Przyrządzenie:

Mięso zamarynuj w oliwie z oliwek, listkach szałwii, czosnku, posiekanych szalotkach, soli i pieprzu. Ja marynowałam całą noc w lodówce, ale wystarczy 3 godziny.

Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed smażeniem. Usmaż cielęcinę wraz z dodatkami z marynaty, na maśle klarowanym, na dużym ogniu, aż nabierze złotobrązowej barwy.

Przełóż mięso do tadżin i dodaj pomidory. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wlej 100 ml bulionu i wymieszaj mięso. Piecz kolejne 30 minut.

Po tym czasie dolej resztę bulionu, dodaj owoce suszone i obrane połówki cebulek szalotek. Piecz jeszcze 30 minut. Mięso powinno być już mięciutkie. Sprawdź to i smak sosu. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj do tadżin z cielęciny uprażone migdały i świeżą kolendrę. Podawaj z kaszą kus kus.

Smacznego

tadżin z cielęciny

 

 

  • 80 dag udźca cielęcego bez kości, oczyszczonego i pokrojonego w kostkę
  • 200 g wysokiej jakości pomidorów z puszki wraz z zalewą bądź 2 pomidory dojrzałe pokrojone w kostkę
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • około 15 listków świeżej szałwii
  • oliwa z oliwek
  • 12 śliwek suszonych
  • 10 suszonych daktyli
  • 8 małych cebulek szalotek przekrojonych na pół
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 g migdałów całych, sparzonych, obranych ze skórki i uprażonych
  • grubo posiekana świeża kolendra
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • kasza kus kus do podania