Bezglutenowe placki z warzywami i dipem z jarmużu przygotowałam kilka dni temu. Nie zapisałam niestety składników ani proporcji po ich zrobieniu, dlatego przyznaję, że dzisiaj mam mały kłopot. Mam nadzieję, że wszystko dobrze sobie przypominam i będziecie mogli bez problemu odtworzyć ten przepis w domu.Nie jestem na diecie bezglutenowej, ale bardzo lubię potrawy z mąki z ziaren amarantusa, której użyłam przygotowując to danie. Z cukinią, soczewicą i serkiem kozim wyszły delikatne i bardzo dobre w smaku. Dip z jarmużu idealnie się z nimi komponuje. Przygotujcie moje bezglutenowe placki sami – gwarantuję, że będziecie zadowoleni.
Bezglutenowe placki z cukinią i soczewicą
Przyrządzenie:
Zmiksuj wszystkie składniki na dip, oprócz kefiru. Na koniec dolej kefir i zmiksuj na gładką masę.
Startą cukinię połóż na durszlaku i posól. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.
Cukinię wymieszaj z cebulą, jajkiem, serkiem kozim, soczewicą i mąką z ziaren amarantusa. Dopraw solą i pieprzem. Przyznaję, że nie pamiętam czy dodałam 1 czy 2 jajka, dlatego jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jedno więcej. Jeśli natomiast jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki.
Bezglutenowe placki smaż na suchej nieprzywierającej patelni, z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Placki są delikatne, dlatego rób nieduże i dość płaskie.
Podawaj gorące z dipem z jarmużu.
Smacznego