Bezglutenowe placki z cukinią

Bezglutenowe placki z warzywami i dipem z jarmużu przygotowałam kilka dni temu. Nie zapisałam niestety składników ani proporcji po ich zrobieniu, dlatego przyznaję, że dzisiaj mam mały kłopot. Mam nadzieję, że wszystko dobrze sobie przypominam i będziecie mogli bez problemu odtworzyć ten przepis w domu.Nie jestem na diecie bezglutenowej, ale bardzo lubię potrawy z mąki z ziaren amarantusa, której użyłam przygotowując to danie. Z cukinią, soczewicą i serkiem kozim wyszły delikatne i bardzo dobre w smaku. Dip z jarmużu idealnie się z nimi komponuje. Przygotujcie moje bezglutenowe placki sami – gwarantuję, że będziecie zadowoleni.

bezglutenowe placki

Bezglutenowe placki z cukinią i soczewicą

Przyrządzenie:

Zmiksuj wszystkie składniki na dip, oprócz kefiru. Na koniec dolej kefir i zmiksuj na gładką masę.

Startą cukinię połóż na durszlaku i posól. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.

Cukinię wymieszaj z cebulą, jajkiem, serkiem kozim, soczewicą i mąką z ziaren amarantusa. Dopraw solą i pieprzem. Przyznaję, że nie pamiętam czy dodałam 1 czy 2 jajka, dlatego jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jedno więcej. Jeśli natomiast jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki.

Bezglutenowe placki smaż na suchej nieprzywierającej patelni, z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Placki są delikatne, dlatego rób nieduże i dość płaskie.

Podawaj gorące z dipem z jarmużu.

Smacznego

bezglutenowe placki

bezglutenowe placki

bezglutenowe placki

  • 1 cukinia umyta i starta na tarce z grubymi oczkami
  • około 3 łyżki mąki z ziaren amarantusa
  • 1 cebula starta na tarce z drobnymi oczkami
  • 1 jajko
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy z puszki, odsączonej
  • 2 łyżki miękkiego serka koziego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

dip:

  • 150 g umytych i osuszonych liści jarmużu
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 3 – 4 łyżki kefiru
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz