Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach.

Już za kilka dni zasiądziemy przy Wielkanocnych stołach w gronie swoich najbliższych. Uwielbiam czas Świąt, kiedy spotykamy się całą rodziną. Bez pośpiechu i innych obowiązków, oprócz przygotowania posiłków i nakrycia stołu.

Choć te czynności są dla mnie akurat miłą powinnością. Mamy czas dla siebie nawzajem. Możemy się spotkać i porozmawiać z najbliższymi nam osobami bez pośpiechu. Są to dla mnie niezwykle wzruszające chwile. Przy jednym stole zasiadają 4 pokolenia kobiet w mojej rodzinie: moje córki, ja i moja siostra, moja mama i moja babcia. Tego co wtedy czuję nie da się opowiedzieć. To trzeba przeżyć. Dlatego na czas Świąt należy zwolnić, zapomnieć o codziennych troskach, bo to co mamy najważniejsze to właśnie jest rodzina.

Na Wielkanocny obiad warto przygotować danie wykwintne. Udziec jagnięcy pieczony w ziołach podany z sosem z czerwonego wina doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Podany tradycyjne – z ziemniakami puree, z pewnością zasmakuje wszystkim i sprawi, że z jeszcze większą przyjemnością będziecie celebrować wspólnie spędzone chwile. Miłym akcentem na stole będą przygotowane przez Was dekoracje, pisanki, może coś co przygotowało Wasze dziecko w przedszkolu/szkole na ten wyjątkowy czas? U mnie jest coś takiego zawsze. Na zdjęciach, które Wam prezentuję jest na przykład obrus, który zrobiła szydełkiem moja mama. Piękny, prawda?

udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

Przyrządzenie:

Marchewki obierz i pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Łodygi selera naciowego umyj, usuń z nich włókna i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.

Nastaw piekarnik na 210 stopni.

Udziec jagnięcy umyj pod zimną wodą i osusz. Zrób małe nacięcia i włóż do nich 4 obrane i pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku. Cały udziec natrzyj solą i pieprzem. Połóż na warzywach w naczyniu do zapiekania. Warzywa podlej około 200 ml wody.

Wstaw naczynie do piekarnika i piecz udziec jagnięcy z warzywami przez 30 minut.

W miseczce połącz ze sobą wszystkie zioła, 2 posiekane ząbki czosnku, oliwę z oliwek i bułkę tartą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej więcej oliwy.

Wyjmij naczynie z udźcem z piekarnika. Zmniejsz grzanie w piekarniku do 200 stopni.

Udziec wysmaruj dokładnie musztardą Dijon i obłóż mieszanką ziołową z bułką tartą. Podlej warzywa, jeśli jest za mało wody. Wstaw naczynie do piekarnika ponownie, na około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Przełóż udziec na deskę i przykryj folią aluminiową. Uważaj, aby nie uszkodzić powstałej skorupki.

Warzywa z pieczenia przelej do rondelka wraz z powstałymi sokami i doprowadź do wrzenia. Wsyp mąkę i rozprowadź dokładnie. Wlej wino i gotuj przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy i gotuj sos przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Odcedź sos przez sitko. Warzywa zostaw do podania. Sos dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Postaw ponownie na ogniu, zagotuj i dodaj kawałki zimnego masła. Wymieszaj dokładnie.

Przygotuj puree ziemniaczane. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź. Dodaj masło i śmietanę i utrzyj na puree.

Udziec jagnięcy krój na plastry. Podawaj polany z sosem z czerwonego wina z warzywami i ziemniaczanym puree.

Smacznego

udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy pieczony w ziołach
udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy pieczony w ziołach
udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy pieczony w ziołach

Przypominam Wam kochani, że biorę udział w kampanii Razem Smakuje Lepiej

razem smakuje lepiej

Pamiętajcie, że wspólne rodzinne posiłki sprawiają, że stajemy się sobie bliżsi. Jesteśmy bardziej szczęśliwi i kochamy. To naprawdę ważne.

  • udziec jagnięcy z kością (waga około 1,5 kg)
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych listków rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 duże marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 400 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 40 g zimnego masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ziemniaki, masło, śmietana do przygotowania puree do podania