Wielkanocna tarta z białą kiełbasą
Święta Wielkanocne tuż tuż. Uwielbiam je jak każde inne, bo to zawsze czas spotkań z rodziną, pełen pozytywnych emocji i szczęścia. Wyjątkowy, niezapomniany czas. Takie chwile warto przeżywać i celebrować. Dlatego dużą wagę przywiązuję także do dań, które przygotowuję dla moich bliskich w czasie każdych rodzinnych spotkań. Pomyślałam, że tym razem chciałabym przyrządzić danie, które będzie zawierało wszystkie moje ulubione wielkanocne smaki. Będzie w nim biała kiełbasa, chrzan i jajka. Wielkanocna tarta z białą kiełbasą okazała się strzałem w 10! Jest piękna, kolorowa i wszystkim smakuje. A w dodatku – naprawdę łatwo się ją przyrządza. Moi drodzy – gwarantuję, że taki obiad podany w trakcie Świąt Wielkanocnych spowoduje uśmiech na twarzach wszystkich Waszych bliskich. I co także jest ważne – na Waszych też, bo chyba nic bardziej nie raduje niż świadomość, że sprawiliśmy innym przyjemność.
W moim domu staram się zaangażować całą rodzinę w przygotowanie Świąt. Dzieci są coraz starsze i więcej możemy robić razem. Choć wszystko na około stołu jest mocno wybrudzone – uwielbiam wspólne malowanie pisanek. Moje Czosnki są wtedy przeszczęśliwe. Dziewczynki zainteresowane są także, gdy nakrywam i przystrajam stół, przy którym spędzamy Święta. Podobają im się wszystkie Wielkanocne ozdoby: zajączki, kury, baranki – muszę być uważna, bo czasem kilka z nich znika ze stołu, a potem znajduję je w dziecięcych zabawkach. Staś natomiast obowiązkowo musi mieć pistolet psikawkę i całe Święta wszyscy przed nim uciekamy – policjant albo żołnierz goni bandytów i złodziei. Piszę ten post, wspominam nasze wspólne Święta i sama mi się buzia śmieje. Już nie mogę się doczekać najbliższych Świąt Wielkanocnych, na pewno będą wspaniałe! Wam także takich życzę kochani. I pysznych oczywiście. Róbcie zatem Wielkanocną tartę z białą kiełbasą. Życzę smacznego i zapraszam na przepis.
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą
Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
W misce wymieszaj dokładnie serek mascarpone ze śmietaną, 3 jajkami, chrzanem. Dopraw całość solą i pieprzem.
Kiełbasę obierz ze skóry i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij szalotkę i dodaj kiełbasę. Podsmaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Odstaw.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszenia się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż się lekko zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.
3 jajka ugotuj na pół twardo – około 6 minut po zagotowaniu. Obierz i przekrój na połówki.
Kiełbasę z szalotką połóż na ciasto. Całość zalej masą chrzanową. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa lekko się zetnie, będzie jeszcze „ruchoma”.
Wyjmij tartę. Włóż do masy połówki jajek. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż masa chrzanowa całkowicie się zetnie.
Wielkanocna tarta doskonale smakuje z posiekanym szczypiorem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Kochani, biorę udział w kampanii Razem Smakuje Lepiej.
Pamiętajcie, celebrując wspólne posiłki dajemy sobie coś więcej niż tylko czas – serwujemy najbliższym miłość i radość. Wówczas życie smakuje po stokroć lepiej!
I jeszcze oficjalny hashtag 😉