Smażony dorsz z jarmużem, kaszą i pesto

Smażony dorsz z jarmużem, kaszą i pesto.

Zdaję sobie sprawę, że ostatnio więcej piszę o wydarzeniach, warsztatach  i miejscach, w których byłam, niż o moich przepisach. Zależy mi na tym, aby dzielić się z Wami tym, co dla mnie ważne, gdzie jestem, czego się uczę i kogo poznaję. To wszystko związane jest bardzo ściśle z moim blogiem i nie wyobrażam sobie innego miejsca, gdzie mogłabym o tym pisać. Rozwój tego bloga zależy także od tego czy ja poszerzam swoją wiedzę i umiejętności w zakresie szeroko pojętej sztuki kulinarnej. Mam nadzieję, że te teksty są dla Was ciekawe, są czasem odpowiedzią na Wasze pytania związane z kuchnią i możecie się z nich dowiedzieć czegoś nowego.

Jest wiele tematów, które czekają w kolejce na „wskoczenie” na tego bloga. Tym razem jednak wygrywa przepis. Dawno nie było żadnej ryby, dlatego teraz będzie smażony dorsz. Proponuję podać go na kaszy jęczmiennej z posiekanymi sercami karczochów w oliwie, jarmużem z orzeszkami pinii i pesto z rukoli. Danie jest zdrowe, oryginalne i bardzo fajnie skomponowane. I w ogóle nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne.

Zapraszam serdecznie.

smażony dorsz
Smażony dorsz z jarmużem, kaszą i pesto

Smażony dorsz z jarmużem, kaszą i pesto

Przyrządzenie:

Zmiksuj składniki na pesto.

Kaszę jęczmienną ugotuj wedle wskazówek na opakowaniu i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i dodaj kaszę. Smaż 1 minutę mieszając i dodaj karczochy. Wymieszaj dokładnie, dopraw ewentualnie solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce lub na patelni na małym ogniu.

Jarmuż przelej wrzątkiem, osusz. Podsmaż na łyżeczce masła klarowanego z orzeszkami pinii około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Na innej patelni rozgrzej masło klarowane i smaż posoloną rybę po 3 minuty z każdej strony.

Podgrzej pesto z rukoli.

Na talerzu połóż porcję kaszy, rybę, obok jarmuż z orzeszkami pinii i pesto z rukoli. Rybę posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

smażony dorsz

jarmuż

 

  • 4 filety z dorsza bez skóry (każdy o wadze około 200 g)
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 3 serca karczochów w oliwie z oliwek posiekane
  • 300 g jarmużu
  • 2 garści orzeszków pinii
  • masło klarowane
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

pesto z rukoli:

  • 100 g rukoli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 30 g orzeszków pinii
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz