Smażony dorsz z jarmużem, kaszą i pesto.
Zdaję sobie sprawę, że ostatnio więcej piszę o wydarzeniach, warsztatach i miejscach, w których byłam, niż o moich przepisach. Zależy mi na tym, aby dzielić się z Wami tym, co dla mnie ważne, gdzie jestem, czego się uczę i kogo poznaję. To wszystko związane jest bardzo ściśle z moim blogiem i nie wyobrażam sobie innego miejsca, gdzie mogłabym o tym pisać. Rozwój tego bloga zależy także od tego czy ja poszerzam swoją wiedzę i umiejętności w zakresie szeroko pojętej sztuki kulinarnej. Mam nadzieję, że te teksty są dla Was ciekawe, są czasem odpowiedzią na Wasze pytania związane z kuchnią i możecie się z nich dowiedzieć czegoś nowego.
Jest wiele tematów, które czekają w kolejce na „wskoczenie” na tego bloga. Tym razem jednak wygrywa przepis. Dawno nie było żadnej ryby, dlatego teraz będzie smażony dorsz. Proponuję podać go na kaszy jęczmiennej z posiekanymi sercami karczochów w oliwie, jarmużem z orzeszkami pinii i pesto z rukoli. Danie jest zdrowe, oryginalne i bardzo fajnie skomponowane. I w ogóle nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne.
Zapraszam serdecznie.
Smażony dorsz z jarmużem, kaszą i pesto
Przyrządzenie:
Zmiksuj składniki na pesto.
Kaszę jęczmienną ugotuj wedle wskazówek na opakowaniu i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i dodaj kaszę. Smaż 1 minutę mieszając i dodaj karczochy. Wymieszaj dokładnie, dopraw ewentualnie solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce lub na patelni na małym ogniu.
Jarmuż przelej wrzątkiem, osusz. Podsmaż na łyżeczce masła klarowanego z orzeszkami pinii około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Na innej patelni rozgrzej masło klarowane i smaż posoloną rybę po 3 minuty z każdej strony.
Podgrzej pesto z rukoli.
Na talerzu połóż porcję kaszy, rybę, obok jarmuż z orzeszkami pinii i pesto z rukoli. Rybę posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego