Uwielbiam chińskie pierożki Dim Sum! Jadłam je w kilku wersjach, z różnym nadzieniem. Dzisiaj do środka dałam krewetki, czerwoną paprykę, por, szczypior i czosnek. To wszystko wymieszane z sosem sojowym, ostrygowym i sokiem z cytryny smakuje idealnie.Danie wyjątkowe, niebanalne, a tak naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Zapraszam.
Pierożki Dim Sum z krewetkami
Przyrządzenie:
W misce wymieszaj krewetki, paprykę, por, szczypior, czosnek, sos sojowy i ostrygowy i sok z cytryny.
Połącz obie mąki. Dodaj szczyptę soli. Zagniataj ciasto dolewając gorącą wodę. Podziel ciasto na 25 części. Uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkuj dość cienko na kółko o średnicy około 8 cm.
Na środek każdego koła połóż krewetkę wraz z warzywami. Możesz zamknąć pierożka, ale nie musisz. Są różne wersje pierożków dim sum. Ja zrobiłam trochę otwartych i trochę zamkniętych.
W garnku do gotowania na parze gotuj pierożki dim sum przez 9 minut. Ja gotowałam je w koszyku bambusowym. Jeśli także takiego używasz – pamiętaj, aby natłuścić go olejem, wtedy pierożki nie przywrą do koszyka.
Pierożki Dim Sum podawaj z sosem sojowym, albo z sosem ze świeżych posiekanych listków kolendry, chili, czosnku i soku z limonki.
Smacznego