Zupa krem z buraczków

Przekonana byłam, że przepis na zupę krem z buraczków od dawna jest na moim blogu. Zdziwiłam się bardzo, że do tej pory jeszcze go tutaj nie zamieściłam. Uwielbiam tę zupę, jak widzicie na zdjęciu – nie tylko ja. Do tego można powiedzieć, że sama się robi. Pieczesz buraki, gotujesz chwilę w bulionie, przyprawiasz, miksujesz i gotowe! Dodajesz ulubione dodatki i możesz pałaszować przepyszny, zdrowy krem warzywny. Taka zupa krem z buraczków to także idealne danie dla dzieci – w prosty sposób możesz „przemycić” potrzebne dla nich witaminy. Jeśli podasz ją w ich ulubionych miseczkach – efekt gwarantowany!

zupa krem

Zupa krem z buraczków

Przyrządzenie:

Umyj buraki. Każdego owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij buraki i odwiń z folii. Załóż najlepiej rękawiczki gumowe. Po wystygnięciu buraków obierz je ze skórki. Pokrój na mniejsze części i włóż do bulionu. Dodaj czosnek i zagotuj zupę. Zdejmij i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę krem z buraczków podawaj gorącą z ulubionymi dodatkami. W prezentowanej wersji podałam ją z kozim serem, jajkiem i ziołami. Możesz dodać także grzanki do zupy albo chrupiącą podpieczoną bagietkę z boku. Wszystko wedle Twoich upodobań i wyobraźni.

Smacznego

zupa krem z buraczków