Tartaletki z ciasta francuskiego to bardzo prosta i szybka w wykonaniu przystawka. Idealna do podania na imprezę Sylwestrową i karnawałową. Spróbujcie przygotować ją w domu, a przekonacie się o tym. Tartaletki możecie podać same, ale idealnie smakują z sałatką z rukoli, również błyskawiczną w przyrządzeniu. To danie to także jedno z tych przygotowanych przeze mnie w ramach współpracy z E.Leclerc w Radomiu.
Tartaletki z ciasta francuskiego
Przyrządzenie:
Zmiksuj składniki na pesto, aż będzie gładkie.
Płaty ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kwadraty. Każdy posmaruj porcją pesto. Połóż serek ricotta, pomidory i oliwki. Posyp parmezanem i czarnym zmielonym pieprzem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż brzegi się zrumienią.
Tartaletki z ciasta francuskiego podawaj z rukolą polaną mieszanką oleju z orzechów włoskich z octem balsamicznym, posypaną orzechami włoskimi.