Tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego to bardzo prosta i szybka w wykonaniu przystawka. Idealna do podania na imprezę Sylwestrową i karnawałową. Spróbujcie przygotować ją w domu, a przekonacie się o tym. Tartaletki możecie podać same, ale idealnie smakują z sałatką z rukoli, również błyskawiczną w przyrządzeniu. To danie to także jedno z tych przygotowanych przeze mnie w ramach współpracy z E.Leclerc w Radomiu.

tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego

Przyrządzenie:

Zmiksuj składniki na pesto, aż będzie gładkie.
Płaty ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kwadraty. Każdy posmaruj porcją pesto. Połóż serek ricotta, pomidory i oliwki. Posyp parmezanem i czarnym zmielonym pieprzem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż brzegi się zrumienią.
Tartaletki z ciasta francuskiego podawaj z rukolą polaną mieszanką oleju z orzechów włoskich z octem balsamicznym, posypaną orzechami włoskimi.

tartaletki z ciasta francuskiego

tartaletki z ciasta francuskiego

  • ciasto francuskie
  • pomidory suszone w oleju, odsączone i pokrojone w paseczki
  • czarne oliwki pokrojone w plasterki
  • 250 g sera ricotta
  • 50 g startego sera Parmezan
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • żółtko do posmarowania brzegów tartaletek

pesto:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki parmezanu startego
  • listki świeżej bazylii
  • 2 garście orzeszków pinii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania obok:

  • rukola
  • uprażone i lekko rozdrobnione orzechy włoskie
  • olej z orzechów włoskich
  • ocet balsamiczny