Bardzo rzadko piekę słodkości. Zapewne to zauważyliście. Dlatego duma mnie rozpiera po wykonaniu tego ciasta. Sernik czekoladowy wyszedł mi przepiękny, ale co najważniejsze – naprawdę pyszny! Szczęśliwa jestem i mam motywację do dalszego rozwoju ciastowo – deserowego.
Sernik czekoladowy
Przyrządzenie:
Twaróg zmiksuj z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, miąższem z wanilii i szczyptą soli.
Kakao i kawę wymieszaj z łyżką cukru i wodą. Dodaj około 200 ml mieszanki serowej i zmiksuj.
3.4 białej masy serowej wlej do wysmarowanej masłem formy. Na to połóż warstwę ciemną, a na środek tej warstwy połóż resztę białej masy. W środek włóż patyczek/nóż i kręć nim, aby utworzyć dwukolorowy wzór.
Naczynie z sernikiem wstaw do drugiego większego, wypełnionego wodą. Tego uczyła mnie moja ukochana babcia Krysia, której nie ma niestety już z nami.
Sernik pieczemy 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po tym czasie sernik powinien odstać 12 godzin.
Zapraszam na mój sernik czekoladowy. Smacznego.