Niesamowicie dumna jestem z tego przepisu! Przyznam, że nie krótko zastanawiałam się nad utworzeniem wyjątkowego dania na konkurs z Czanieckimi Makaronami. Bardzo zależało mi na tym, aby było niebanalne, pyszne i piękne. Będzie przepis na małże św. Jakuba.Makaron, który przeważnie używamy do zup, postanowiłam wykorzystać w wersji francuskiej – z małżami św. Jakuba. Przepis okazał się super pomysłem. Danie wyszło obłędnie pyszne, a jego wygląd sprawił, że w trakcie robienia zdjęć, aż trzęsłam się z zadowolenia, że za chwilę będę je konsumować. Bardzo serdecznie zapraszam Was na mój pomysł z wykorzystaniem makaronu Czanieckiego niteczka.
Małże św. Jakuba z pudrem z buraka z puree z zielonego groszku
Przyrządzenie:
Plastry buraka wysusz w suszarce do owoców i warzyw bądź w piekarniku nastawionym na 55 stopni. Potem zmiksuj go na proszek.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
W rondelku rozgrzej masło. Dodaj szalotkę, po chwili zielony groszek. Dodaj miętę, sól i pieprz. Smaż mieszając około 8 minut. Wlej bulion i gotuj groszek, aż będzie miękki. Dodaj śmietanę i zmiksuj całość na puree.
Osuszony makaron usmaż na chrupko na oleju rzepakowym. Odsącz na ręczniku papierowym.
Przegrzebki także usmaż na oleju rzepakowym, na dużym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na talerzu ułóż chrust z makaronu, na nim małże św. Jakuba, obok połóż porcje puree z zielonego groszku. Całość posyp proszkiem z buraka.
Podawaj od razu.
Smacznego!