Kukurydziany chlebek z suszonymi pomidorami i papryką to bardzo łatwy i bardzo pyszny przepis. Moje dzieci także były zachwycone, muszę się Wam przyznać, że cały „poszedł” w 2 godziny.
Jest to moja kolejna propozycja do konkursu „Blogerzy w Zbożu”, który powstał w ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje”.
Kukurydziany chlebek
Przyrządzenie:
Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Kukurydzę zmiksuj na puree.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
Mleko połącz z olejem kukurydzianym, jajkiem i puree z kukurydzy. Dodaj pomidory suszone i paprykę. Wlej całość do suchych składników i bardzo dokładnie wymieszaj.
Prostokątną formę posmaruj lekko olejem, wyłóż papierem do pieczenia i także lekko posmaruj olejem. Wylej ciasto na chlebek. Posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika i piecz 35 – 45 minut, aż będzie z góry lekko brązowy. Włóż do środka wykałaczkę i sprawdź czy jest sucha.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij z foremki i możesz już jeść pyszny kukurydziany chlebek:)
Smacznego