Bakłażany z mieszanką sałat
Składniki:
- 6 średnich bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml olwy z oliwek do smażenia
- 1 mała ostra papryka chili
- 20 g pasty sezamowej
- 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit & Easy
- 1 doniczka kolendry
- 1 doniczka mięty
- Sól morska do smaku
- Kumin do smaku
- Kolendra mielona do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i kroimy w większą kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy bakłażana, czosnek, papryczkę, pastę sezamową, a pod koniec smażenia świeże zioła pokrojone drobno oraz kumin i kolendrę. Zmniejszamy ogień, podlewamy delikatnie oliwą (ponieważ bakłażany jak gąbka chłoną tłuszcz) i dusimy, co jakiś czas mieszając. Dusimy około 20 min. na małym ogniu. Podajemy na ciepło z mieszanką sałat, po wierzchu posypujemy świeżą bazylią. Bądź na zimno w formie chutneya na bagietce z Mieszanką sałat Fit&Easy.
Pieczone Labraksy
Składniki:
- 4 świeże Labraksy po około 200 g
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 1 doniczka świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit & Easy „Party”
- Kapary
- Sól morska w młynku
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Labraksa czyścimy z wnętrzności i łusek oraz skrzeli, płuczemy pod wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Nagrzewamy piekarnik na 170˚C – z funkcją termoobiegu. Smarujemy rybę oliwą, posypujemy solą morską, kaparami i sokiem z cytryny. Środek zaś delikatnie aromatyzujemy świeżymi ziołami. Gotową rybę pieczemy około 15-20min. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.
Roszponka i zapomniane gatunki pomidorów
Składniki:
- 5 pomidorów (różne gatunki i kolory)
- 1 opakowanie Roszponki Fit & Easy
- 5 okrągłych rzodkiewek
- 20 ml soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 g musztardy francuskiej dijon
- 4 świeże figi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 g jarmuża (rodzaj kapusty)
- 1 opakowanie paluszków grissini
Sposób przygotowania:
Pomidory oraz rzodkiewkę myjemy i rozdrabniamy na ćwiartki. Figi przekrawamy na połówki i karmelizujemy na patelni. W mikserze Bosch przygotowujemy sos vinegrett – miksujemy oliwę z sokiem z cytryny, musztardą oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Do rondelka wlewamy trochę tłuszczu i smażymy liście jarmuża około 20 sekund aż nabiorą chrupkości – solimy i suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Do dużej miski wykładamy Roszponkę Fit & Easy delikatnie mieszamy i polewamy sosem vinegrett, posypujemy prażonym jarmużem, figami i paluszkami grissini.
Sałatka z pieczonej dyni
Składniki:
- 500 g dynii piżmowej
- 1 opakowanie Rukoli Fit & Easy
- 1 doniczka bazylii
- 1 doniczka świeżej mięty
- Sól morska
- Oliwa z oliwek
- Tymianek świeży
- 1 główka czosnku
- 50 g miodu akacjowego
- 500 g groszku cukrowego
- 1 cytryna
- 250 g ricotty
Sposób przygotowania:
Dynię przekrawamy na pół (nie obieramy), smarujemy oliwą z oliwek oraz delikatnie posypujemy świeżą solą morską, świeżym tymiankiem i rozłupanym czosnkiem. Tak przygotowaną dynię pieczemy w temperaturze 230˚C około 30 min, aż będzie w środku miękka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Groszek cukrowy myjemy i blanszujemy w gorącej osolonej wodzie, następnie studzimy w zimnej wodzie, aby zachować witaminy i piękny, zielony kolor.
Wystudzoną dynię obieramy, a następnie kroimy w większą kostkę, dodajemy groszek, rukolę, pokrojoną bazylię, mięte i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ricottą polaną emulsją z oliwy, cytryny oraz miodu.
Sałatka quinoa ze świeżymi daktylami i szpinakiem
Składniki:
- 250 g czarnej kaszy quinoa
- 3 małe szalotki (małe ostre cebulki)
- 1 opakowanie Szpinaku Fit & Easy
- 8 świeżych daktyli
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 doniczka bazylii
- 1 doniczka kolendry
- 3 małe ogórki
- Sól morska w młynku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
Sposób przygotowania:
Wsypujemy kaszę quinoa do gorącej osolonej wody i gotujemy około 20-25 min., aby nasza kasza była delikatnie kremowa, ale niedogotowana. Daktyle kroimy na połówki, wyjmujemy pestkę i kroimy w cienkie paseczki – julienne. Szpinak delikatnie rozdrabniamy na mniejsze listki. W misce mieszamy ostudzoną kaszę z pokrojonymi daktylami i delikatnie polewamy oliwą z oliwek, mieszamy – odstawiamy w chłodne miejsce. Ogórki myjemy, obieramy wyjmujemy pestki, a sam miąższ kroimy w drobną kostkę, paprykę zaś w delikatne, cienkie paseczki. Wszystko razem mieszamy i polewamy pesto ze zmiksowanej bazylii, kolendry oraz oliwy z oliwek, które przyrządzamy przy użyciu blendera marki Bosch.
Śliwki pieczone
Składniki:
- 1 kg jesiennych śliwek węgierek
- miska szklana do pieczenia
- 50 ml i wody
- 50 ml syropu klonowego
- Granola
- Cynamon w korze
- Goździki
- 250 g świeżej ricotty
- 200 g chałwy waniliowej
- 10 g skórki z limonki
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i dzielimy na połówki wyjmując pestkę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 250˚C. Chałwę wkładamy do naczynia miksującego i blendujemy na jednolitą masę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę układamy śliwki na skórze, posypujemy goździkami, cynamonem i delikatnie skrapiamy syropem klonowym. Podajemy z kremem chałwowym, ulubioną granolą, jogurtem lub świeżą ricottą.
Zdrowe muffinki z nasionami szałwii
Składniki:
- 40 g mąki lnianej
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g płatków owsianych
- 5 g sody oczyszczonej
- Sól do smaku
- 10 g mielonego imbiru
- 3 dojrzałe banany
- 5 g cynamonu
- 300 ml mleka migdałowego
- 60 ml oleju kokosowego
- 20 ml syropu klonowego
- 2 laski wyskrobanej wanilii
- 3-4 łyżki nasion szałwii
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 176˚C z termoobiegiem oraz dolnym grzaniem. Mieszamy mąkę z lnu z odrobiną gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w robocie kuchennym MUM Bosch mieszamy przestygniętą zawiesinę z lnianej mąki i wody dodając mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, sodę, cynamon oraz imbir i całość wyrabiamy używając haka. Na robocie kuchennym MUM montujemy kielich blendera, wrzucamy do niego banany, mleko, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy oraz nasiona szałwii i miksujemy, aż nasze składniki połączą się. Płynne składniki delikatnie wlewamy do misy robota i delikatnie zarabiamy ciasto, aby nasze składniki się połączyły – ewentualnie dodajemy troszkę mąki. Przekładamy ciasto do specjalnych papierowych foremek. Pieczemy około 25 min. do tzw. „suchego patyczka”.
Zieleń w Babie lato
Składniki:
- 200 g Szpinaku Fit & Easy
- 1 opakowanie selera naciowego umytego
- Sałata rzymska
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 2 szt. gruszki konferencja
- Cytryna
Sposób przygotowania:
Większość składników wrzucamy do sokowirówki marki Bosch i wyciskamy sok. Jedynie szpinak miksujemy blenderem Bosch – ponieważ zawiera dużo witamin i włókien, które warto zachować i dodać na końcu do gotowego napoju. Następnie przelewamy wszystko do szklanki i mieszamy.
Zielone musli na śniadanie
Składniki:
- 2 miękkie dojrzałe avocado
- 20 ml soku z cytryny
- 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit & Easy
- 20 g pestek słonecznika
- 40 g pestek dynii
- 10 g nasion szałwii
- 20 g orzechów włoskich
- 10 g pistacji zielonej łuskanej
- 20 g orzechów makadamii
- 20 g migdałów blanszowanych (obranych)
- 20 g suszonych wiśni
Sposób przygotowania:
Avocado myjemy, obieramy i kroimy na cieknie plasterki – skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało. Pestki dyni i słonecznika oraz migdały prażymy w piecu w temp. 150˚C około 10-15 min. aż nabiorą lekko złotawego koloru. Do dużej miski wysypujemy sałatę, dodajemy orzechy, pestki oraz wiśnie. Posypujemy avocado i podajemy na śniadanie lub lekką przekąskę.