Z dumą, nie ukrywam, przedstawiam Wam kolejny mój przepis, który zgłaszam do konkursu „Blogerzy w Zbożu”, prowadzonego w ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje”. Tym, razem, jak się zapewne domyślacie, jest to przepis w kategorii pieczywo. Przedstawiam Wam – oto burger warzywny marchwiowo – dyniowy z masłem orzechowym, wspaniałymi przyprawami i świeżą kolendrą. Idealnie smakuje podany w razowej bułce marchewkowej ze szczypiorem. Spójrzcie jak pięknie się prezentuje. Jak wygląda tak smakuje.
Burger warzywny w razowej bułce marchewkowej
Przyrządzenie:
Większą część marchewek pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tę pokrojoną w kostkę ugotuj we wrzątku, aż będzie miękka. Odlej wodę i utrzyj na puree.
Mąkę razową wymieszaj z drożdżami i solą.
Podgrzej lekko mleko wymieszane ze 125 ml wody.
W dużej misce wymieszaj puree marchewkowe, mleko z wodą i oliwę. Dodaj mąkę z drożdżami i wyrób bardzo miękkie ciasto.
Dodawaj stopniowo mąkę pszenną. Wyrabiaj dokładnie ciasto około 10 minut i uformuj kulę.
Dużą miskę nasmaruj lekko oliwą i przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło dwukrotnie, na 2 godziny.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia i posmaruj go delikatnie olejem.
Zagnieć ciasto ponownie. Dodaj startą marchew i szczypior i zagnieć, aż warzywa dobrze wymieszają się z ciastem. W razie potrzeby podsypuj lekko mąką pszenną.
Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj kule. Połóż je na blasze wysmarowanej olejem, zachowując co najmniej 3 cm odległości między nimi. Przykryj blachę ściereczką i odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, aż się przyrumienią.
Będą gotowe, gdy przy postukaniu w nie wydadzą pusty odgłos.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty. Dodaj marchew, dynię i czosnek. Smaż 10 minut, mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj kolendrę mieloną, kmin rzymski, masło orzechowe, świeżą posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby mieszanka warzywna przestygła.
Dodaj bułkę tartą z lnem i jajko. Wymieszaj dokładnie ponownie, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Uformuj 8 równych burgerów. Na patelni rozgrzej olej i smaż burgery na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią.
Wyjmij upieczone bułki z piekarnika i połóż je na metalowej kratce.
Każdą bułkę przekrój na pół. Na dolną część połóż porcję majonezu i musztardy, sałatę lodową, burgera warzywnego, plaster sera, podsmażone pieczarki i mieszankę pomidorów z czerwoną cebulką. Przykryj górną częścią bułki.
Podawaj od razu i zjadaj przepyszny burger warzywny!
Smacznego!