Papryki pieczone faszerowane

Uwielbiam papryki pieczone faszerowane. Sezon paprykowy w pełni, dlatego najwyższy czas, aby zaprezentować Wam mój kolejny pomysł jakim nadzieniem można je wypełnić. Jak wiecie, biorę udział w konkursie „Blogerzy w Zbożu”. Tym razem zboże zainspirowało mnie do wykorzystania kaszy jaglanej. Wymieszałam ją z przepysznymi składnikami: cieciorką, orzechami laskowymi, startą marchwią, kiełbaską chorizo, serkiem kozim i suszonymi pomidorami. Nafaszerowałam tą super zdrową bombą papryki i upiekłam. Podałam je z dipem ogórkowo – jogurtowym i było pysznie! Przekonajcie się sami.

papryki pieczone faszerowane

Papryki pieczone faszerowane

Przyrządzenie:
Odcedzoną ciecierzycę odcedź i gotuj w osolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godziny.
Wymieszaj składniki na dip i odstaw.
Umyj wszystkie papryki, odetnij „czapeczki” i wydrąż ze środka miąższ z pestkami.
Kaszę jaglaną przelej zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie, al dente (dojdzie podczas pieczenia).
Na suchej patelni usmaż chorizo. Zdejmij na ręcznik papierowy.
Pomidory suszone pokrój w kostkę.
Z patelni odlej prawie cały powstały tłuszcz z chorizo. Dodaj łyżkę masła klarowanego i podgrzej. Dodaj szalotki i smaż 3 minuty. Dodaj marchew i smaż kolejne 3 minuty mieszając. Dodaj czosnek, listki z gałązek tymianku, dopraw solą i pieprzem i smaż 1 minutę. Przełóż do dużego garnka.
Do garnka dodaj także chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, odcedzoną cieciorkę, serek kozi, orzechy włoskie i pomidory suszone. Całość bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Nadziewaj papryki farszem i przykrywaj odciętymi „czapeczkami”. Włóż do naczyń żaroodpornych i skrop wszystkie olejem z orzeszków ziemnych.
papryki pieczone faszerowane
papryki pieczone faszerowane
Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij papryki pieczone i podawaj z dipem.
Smacznego
papryki pieczone faszerowane
papryki pieczone faszerowane
papryki pieczone faszerowane
  • 6 papryk czerwonych
  • 6 papryk żółtych
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 duża marchew obrana i starta na grubej tarce
  • 2 cebule szalotki posiekane
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 200 g suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc) – możesz użyć z puszki, będzie szybciej
  • 12 pomidorów suszonych zalanych wrzątkiem i odcedzonych
  • 300 g ostrej kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki lekko posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 300 g miękkiego serka koziego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej z orzeszków ziemnych
  • masło klarowane
  • kilka gałązek świeżego tymianku
dip:
  • jogurt naturalny
  • posiekany czosnek
  • ogórek zielony umyty, obrany i starty na grubej tarce
  • około 12 posiekanych listków mięty
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz