Przegrzebki smażone na risotto, które Wam dzisiaj z dumą prezentuję powstało na potrzeby konkursu Szwajcarskie Inspiracje, prowadzonego na portalu durszlak.pl, którego zaś organizatorem jest Victorinox Poland Sp. z o.o.
Do wygrania w konkursie są m.in. noże Vicorinox. Mój ulubiony szef kuchni ich używa i od dawna ich posiadanie jest jednym z moich wielu (przyznam) marzeń.
Zadanie polega na wykonaniu przepisu na danie inspirowane kuchnią i/lub kulturą Szwajcarii.
Kuchnia szwajcarska to na pewno fondue i raclette, które uwielbiam. Szwajcarzy jedzą także wiele potraw z ziemniaków, jak np. rösti, w większości dań jest ser (przepyszny Gruyere, Emmentaler czy Raclette), a szwajcarska czekolada ceniona jest na całym świecie. Królują tam potrawy sycące i rozgrzewające, ze względu na klimat panujący w Szwajcarii.
Poza tradycyjnymi potrawami szwajcarskimi, w większości nawiązują one do kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej lub niemieckiej. Postanowiłam „postawić” na risotto, które w Szwajcarii przygotowywane jest bardzo często. Połączyłam je z szałwią, która w kantonach włoskich jest powszechnie używanym ziołem. Małże św. Jakuba (przegrzebki) nawiązują do kuchni francuskiej, wszechobecnej w Szwajcarii. Do risotto zamiast sera Parmezan natomiast, dodałam świeżutko starty ser Gruyere co sprawiło, że całość skomponowała się wyjątkowo pysznie i szwajcarsko.
Potrawa wyszła obłędnie pyszna. Polecam zawsze, a zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zapraszam.
Przegrzebki smażone podane z risotto szafranowym i szpinakiem
Na drugiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego i na dużym ogniu smaż przegrzebki, po 3 minuty z każdej strony.
Na talerzach połóż porcje risotto, szpinak, puree z dyni i małże św. Jakuba. Przegrzebki smażone podawaj od razu.
Ps. Jak zapewne zauważyliście na zdjęciu Victorinox ma już 130 lat;)