Przegrzebki smażone podane na risotto

Przegrzebki smażone na risotto, które Wam dzisiaj z dumą prezentuję powstało na potrzeby konkursu Szwajcarskie Inspiracje, prowadzonego na portalu durszlak.pl, którego zaś organizatorem jest Victorinox Poland Sp. z o.o.
Do wygrania w konkursie są m.in. noże Vicorinox. Mój ulubiony szef kuchni ich używa i od dawna ich posiadanie jest jednym z moich wielu (przyznam) marzeń.
Zadanie polega na wykonaniu przepisu na danie inspirowane kuchnią i/lub kulturą Szwajcarii.
Kuchnia szwajcarska to na pewno fondue i raclette, które uwielbiam. Szwajcarzy jedzą także wiele potraw z ziemniaków, jak np. rösti, w większości dań jest ser (przepyszny Gruyere, Emmentaler czy Raclette), a szwajcarska czekolada ceniona jest na całym świecie. Królują tam potrawy sycące i rozgrzewające, ze względu na klimat panujący w Szwajcarii.


Poza tradycyjnymi potrawami szwajcarskimi, w większości nawiązują one do kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej lub niemieckiej. Postanowiłam „postawić” na risotto, które w Szwajcarii przygotowywane jest bardzo często. Połączyłam je z szałwią, która w kantonach włoskich jest powszechnie używanym ziołem. Małże św. Jakuba (przegrzebki) nawiązują do kuchni francuskiej, wszechobecnej w Szwajcarii. Do risotto zamiast sera Parmezan natomiast, dodałam świeżutko starty ser Gruyere co sprawiło, że całość skomponowała się wyjątkowo pysznie i szwajcarsko.
Potrawa wyszła obłędnie pyszna. Polecam zawsze, a zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zapraszam.

przegrzebki smażone
Przegrzebki smażone podane na risotto

Przegrzebki smażone podane z risotto szafranowym i szpinakiem

Przyrządzenie:
Dynię włóż do garnka z rozgrzaną 1 łyżką masła klarowanego. Dopraw solą i białym pieprzem. Podlej wodą. Wymieszaj wszystko. Przykryj garnek i duś, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie zmiksuj na puree.
W głębokim garnku rozgrzej dużą łyżkę masła. Zeszklij cebule szalotki. Wsyp ryż i mieszaj, aż wchłonie masło. Wlej wino i mieszaj, aż wyparuje. Dolej chochlę bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie całość. Dolewaj kolejne porcje bulionu co około 1 minutę, cały czas mieszając. W sumie zajmuje to około 16 minut. Dodaj 2 łyżki puree z dyni i szałwię. Mieszaj kolejne 5 minut. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj starty ser Gruyere i łyżkę masła. Zamieszaj, zdejmij z ognia i zamknij garnek. Odstaw na około 5 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Krótko podsmaż czosnek (około 30 sekund) i dodaj szpinak. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż, aż zwiędnie.
Na drugiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego i na dużym ogniu smaż przegrzebki, po 3 minuty z każdej strony.
Na talerzach połóż porcje risotto, szpinak, puree z dyni i małże św. Jakuba. Przegrzebki smażone podawaj od razu.
Smacznego
przegrzebki smażone
przegrzebki smażone
Przegrzebki smażone
przegrzebki smażone

Ps. Jak zapewne zauważyliście na zdjęciu Victorinox ma już 130 lat;)

Szwajcarskie inspiracje

  • 300 g ryżu do risotto
  • masło
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 1 dynia obrana, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę (ok. 600 g)
  • około 500 ml bulionu warzywnego (jeśli nie masz możesz risotto podlewać wodą)
  • 200 g startego na tarce z drobnymi oczkami sera Gruyere
  • 15 posiekanych listków świeżej szałwii
  • 300 g liści świeżego szpinaku umytych i osuszonych
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 12 małży św. Jakuba wyjętych z muszli, oczyszczonych i osuszonych
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • świeżo zmielony czarny pieprz