Kopytka z bobu z sosem kurkowym

Sezon bobowy w pełni, cieszę się tym nieustannie. Dlatego zainspirowana przepisem Karoliny Żelasko, autorki bloga Kuchnia Smakoszy, postanowiłam przygotować kopytka z bobu z sosem kurkowym. Kurki oczywiście jak zawsze od mojej mamy, które uzbierała w „naszym” lesie.

kopytka z bobu

Kopytka z bobu z sosem kurkowym

Przyrządzenie:
Bób rozgnieć widelcem. Dobrze, żeby nie był utłuczony na puree, fajnie, gdy czuć kawałeczki bobu. Dodaj do niego przesianą mąkę, wbij jajko i posól. Połącz składniki dokładnie i na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałki. Ciasto nie może się kleić. Odcinaj nożem kopytka.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę i dodaj kurki. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dolej oliwę z oliwek z truflami i zamieszaj. Dolej śmietanę, dodaj zioła, dopraw do smaku. Zmniejsz ogień i duś sos jeszcze 3 minuty.
Kopytka gotuj w osolonym wrzątku. Wyławiaj łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Na talerzu ułóż porcje kopytek polanych sosem kurkowym. Z góry posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kopytka z bobu można zajadać.
Smacznego
kopytka z bobu
kopytka z bobu
kopytka z bobu
kopytka z bobu

kopytka:

  • 600 g bobu ugotowanego w osolonej wodzie i obranego ze skórki
  • 200 g mąki pszennej + sporo do podsypania
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • sól
sos:
  • 300 g oczyszczonych kurek
  • 2 posiekane cebule
  • masło klarowane
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z truflami
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść listków tymianku
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz