Makaron z bobem i chorizo w serowym sosie

Wczoraj było domowe ravioli, dzisiaj jest makaron także. Choć nie robiony przeze mnie to bardzo pyszny i godny polecenia. Jeśli nie chce Wam się samemu przygotowywać ciasta na makaron to pamiętajcie zawsze o tym, aby kupować makaron, który przyrządzony jest w 100% z mąki durum. Wiem, że nie pierwszy raz to piszę, ale to ważne, bo taki makaron jest o wiele lepszy i zdrowszy. Dzisiaj zapraszam na makaron z bobem i chorizo w sosie z sera gorgonzola.
Do dzieła kochani!

makaron z bobem

Makaron z bobem i chorizo

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę. Dodaj chorizo i czosnek. Smaż około 5 minut mieszając.
Dodaj cukinię, bób i pomidorki koktajlowe. Całość dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i dodaj ser gorgonzola podzielony na mniejsze kawałki. Dolej łyżkę wody z gotowania makaronu oraz włóż makaron na patelnię.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron z bobem nałóż na talerze i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz paseczkami listków bazylii.
Smacznego!
makaron z bobem
makaron z bobem
makaron z bobem
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 żółta cukinia umyta i pokrojona w słupki
  • 12 pomidorków koktajlowych umytych i przekrojonych na pół
  • 300 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 300 g sera gorgonzola
  • 1 posiekana cebula
  • 300 g bobu ugotowanego i obranego
  • masło klarowane
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże listki bazylii pokrojone w paseczki