To cudowne, przepyszne, delikatne i lekkie szpinakowe ravioli powstało na potrzebę konkursu. Chciałam stworzyć danie wyjątkowe i wiem na pewno, że się udało. Koniecznie przygotujcie je w domu. Daję Wam gwarancję przyjemności.
Szpinakowe ravioli z łososiem i serkiem mascarpone
Przyrządzenie:
Szpinak podsmaż na suchej patelni, aż puści i odparuje całą wodę. Po ostudzeniu zmieszaj go z mąką, jajkami i solą. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Posól i połóż na sitku, aby puściła wodę.
Umytego i osuszonego fileta z łososia podziel na mniejsze części. Posmaruj olejem, posyp solą i pieprzem. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Po tym czasie wyjmij rybę, zdejmij skórę i przełóż łososia do miski.
Do ostudzonego łososia dodaj serek mascarpone, odciśniętą cukinię i skórkę z cytryny, Zamieszaj wszystko dokładnie widelcem i dopraw solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Gotuj pierożki od razu po uformowaniu, w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj koperek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień na mały.
Ugotowane szpinakowe ravioli wykładaj łyżką cedzakową na patelnię z sosem maślano – koperkowym. Po chwili nakładaj na talerze. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.