Orkiszowe muffiny z malinami, mango i migdałami

To moja ostatnia propozycja w konkursie dla blogerów „Blogerzy w Zbożu”. Orkiszowe muffiny z malinami, mango i migdałami to danie, które zgłosiłam do kategorii „płatki”. Muffiny przygotowuje się niezwykle łatwo i szybko. Są bardzo pyszne i bardzo zdrowe.
Spróbujcie koniecznie!

orkiszowe muffiny

Orkiszowe muffiny z malinami, mango i migdałami

Przyrządzenie:

Zmieszaj razem wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj mus z mango, jajka, konfiturę i olej. Delikatnie wmieszaj zamrożone maliny i orzechy. Połącz razem wszystkie składniki.  Nastaw piekarnik na 200C. Łyżką nakładaj ciasto w równych porcjach do formy na babeczki. Piecz muffiny przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdź czy babeczki są gotowe: w środek dowolnej babeczki włóż wykałaczkę i wyjmij ją – jeśli będzie sucha, możesz orkiszowe muffiny wyjąć z piekarnika. Zjadaj po ostudzeniu.

Smacznego

 
orkiszowe muffiny
  • 3/4 kubka mąki pszennej razowej
  • 1/4 kubka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 kubka płatków orkiszowych
  • 3/4 kubka zmiksowanego dojrzałego mango
  • 1/2 kubka konfitury malinowej
  • 2 duże lekko roztrzepane jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 kubka zamrożonych malin
  • 1/2 kubka pokruszonych i uprażonych migdałów