Zupa krem z bakłażana z serem i gremolatą

Weekend majowy był długi, leniwy, spokojny i bardzo towarzyski. Jak zwykle podczas wolnych dni w naszym domu zagościło wielu przyjaciół i rodzina. Codziennie dużo dobrego jedzenia i picia. Uwielbiam spędzać czas w ten sposób. Pora jednak wracać do codziennych obowiązków, także do gotowania z aparatem i pisania przepisów dla Was. Zupa krem z bakłażana była dla mnie zagadką, bo przygotowywałam ją po raz pierwszy. Jest pyszna, pożywna i lekka zarazem. Z mozzarellą i gremolatą komponuje się idealnie.
Zapraszam.

zupa krem z bakłażana

Zupa krem z bakłażana z serem i gremolatą

Przyrządzenie:
Na rogrzane masło klarowane dodaj szalotki i czosnek. Smaż 5 minut, aż zmiękną.
Dodaj bakłażany i smaż około 25 minut mieszając, aż nabiorą brązowej barwy i staną się miękkie.
Dolej bulion i zioła i gotuj 10 minut.
Zmiksuj zupę. Dopraw ją solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zmieszaj składniki na gremolatę.
Nałóż porcję zupy na talerz. Połóż kawałki mozzarelli na górę i posyp gremolatą.
Smacznego
zupa krem z bakłażana
zupa krem z bakłażana
zupa krem z bakłażana
  • 1 kg bakłażanów pokrojonych w dużą kostkę
  • masło klarowane
  • 2 cebule szalotki posiekane
  • 2 duże ząbki czosnku posiekane
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 175 g sera mozzarella porwanego na mniejsze kawałki (najlepiej mozzarella di bufala)
gremolata:
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • skórka starta z dwóch sparzonych cytryn
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki