Weekend majowy był długi, leniwy, spokojny i bardzo towarzyski. Jak zwykle podczas wolnych dni w naszym domu zagościło wielu przyjaciół i rodzina. Codziennie dużo dobrego jedzenia i picia. Uwielbiam spędzać czas w ten sposób. Pora jednak wracać do codziennych obowiązków, także do gotowania z aparatem i pisania przepisów dla Was. Zupa krem z bakłażana była dla mnie zagadką, bo przygotowywałam ją po raz pierwszy. Jest pyszna, pożywna i lekka zarazem. Z mozzarellą i gremolatą komponuje się idealnie.
Zapraszam.
Zupa krem z bakłażana z serem i gremolatą
Przyrządzenie:
Na rogrzane masło klarowane dodaj szalotki i czosnek. Smaż 5 minut, aż zmiękną.
Dodaj bakłażany i smaż około 25 minut mieszając, aż nabiorą brązowej barwy i staną się miękkie.
Dolej bulion i zioła i gotuj 10 minut.
Zmiksuj zupę. Dopraw ją solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zmieszaj składniki na gremolatę.
Nałóż porcję zupy na talerz. Połóż kawałki mozzarelli na górę i posyp gremolatą.
Smacznego