Spotkałam zieloną fasolkę szparagową! Nie mogłam nie zabrać jej ze sobą do domu. Później uświadomiłam sobie, że pewnie nie pochodzi z Polski, ale co tam – ważne, że jest. Skoro wiosna to będzie wiosenna, lekka i pyszna sałatka. I jaka kolorowa! Sałatka z fasolką szparagową i chrupiącą szynką rządzi.
Sałatka z fasolką szparagową i chrupiącą szynką
Przyrządzenie:
Prosciutto usmaż na suchej patelni teflonowej z obydwu stron na kolor złotobrązowy. Zdejmij na talerz. Po wystudzeniu pokrusz jak chipsy.
Fasolkę umyj i usuń z niej „ogonki”. Ugotuj na parze.
Ser rozpuść w rondelku razem z mlekiem, aż powstanie gęsty sos.
Na talerzu układaj umyte i osuszone liście sałat. Na nich fasolkę szparagową, pomidorki cherry i awokado. Polej sałatkę sosem z sera Lazur, a na górze posyp ją chipsami z prosciutto.
Sałatka z fasolką szparagową najlepiej smakuje, gdy jest podana od razu.
Smacznego