Sałatka po tajsku

Ten post pisze mi się wyjątkowo przyjemnie – z kawą na tarasie. Dzieci biegają i bawią się obok, a ja spokojnie mogę oddać się temu co lubię najbardziej. Bo oprócz, co oczywiste – gotowania, lubię także pisać dla Was. „Wkręciłam” się w to już dość mocno i jest to dla mnie stała część mojej codzienności. Dzisiaj będzie sałatka po tajsku, bo jak pisałam wcześniej, rozpoczęłam sezon sałatkowy i dość sporo będzie ich w najbliższym czasie. Ta będzie trochę nietypowa – z chrupiącym makaronem sojowym. Przyznam, że robiłam go po raz pierwszy sama. Próbowałam chrupiącego makaronu w 2008 roku w Indiach, na bazarze w dzielnicy Paharganj. Zachwyciłam się wtedy daniem, które mi podano (nie mówiąc już o całych Indiach: hindusach, ich kulturze, kuchni, kolorach, zapachach, krajobrazach… itd. – mogłabym w nieskończoność o tym opowiadać). Nie wiedziałam wtedy w jaki sposób chrupiący makaron został przygotowany. Nie wiem też dlaczego nie sprawdziłam tego wcześniej. Okazuje się, że jest to banalnie proste. Nie będzie to jednak sałatka kuchni indyjskiej, a tajskiej – tam też zapewne jadają chrupiący makaron.

sałatka po tajsku

Sałatka po tajsku

Przyrządzenie:
Rozgrzej olej w wok’u. Smaż makaron partiami w bardzo wysokiej temperaturze, krótko, aż będzie skwierczał i lekko urośnie. Wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Pierś z kurczaka zmiksuj w malakserze z solą.
Z wok’a odlej prawie cały tłuszcz (pozostaw około 2 łyżki) i smaż szybko mięso z kurczaka, oddzielając je drewnianą łyżką, aby nie pozostało sklejone. Przełóż do miski.
Do kurczaka dodaj cebulę i imbir. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną papryczkę chili lub kilka krople Tabasco (ja tym razem tego nie zrobiłam, bo jadły ze mną dzieci).
Zmieszaj ze sobą sok z cytryny, limonki i sos ostrygowy lub rybny, cukier i wodę. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej któregoś ze składników. Wlej sos do kurczaka i dokładnie zamieszaj.
Na talerzu ułóż umyte i osuszone liście małej sałaty rzymskiej, chrupiący makaron i kurczaka z sosem.
Podawaj od razu, aby makaron zbytnio nie namiękł sosem.
Smacznego
sałatka po tajsku
sałatka po tajsku
sałatka po tajsku
  • cienki makaron sojowy pokrojony/połamany na paski o długości około 5 cm (może być też ryżowy chociaż ja jeszcze nie próbowałam)
  • podwójna pierś z kurczaka oczyszczona, umyta i osuszona
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry
  • olej do smażenia w wok’u
  • 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • około 3 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wody
  • liście małej sałaty rzymskiej
  • sól
  • opcjonalnei: papryczka chili lub sos Tabasco