Ten pyszny chleb z parmezanem to moja trzecia propozycja do akcji „Zboże smakuje i inspiruje”. Jest cudowny w smaku. Nieskromnie przyznam, że zakochałam się w nim. Do tego przygotowuje się go naprawdę prosto. Polecam zdecydowanie. Życzę zatem smacznego bardzo.
Chleb z parmezanem
Przyrządzenie:
Drożdże rozkrusz w miseczce.
Dodaj cukier i połowę ciepłej wody. Zamieszaj rozgniatając widelcem, aby drożdze się rozpuściły. Odstaw je na 10 minut w ciepłe miejsce. Gotowe drożdże powinny mieć konsystencję śmietany.
W dużej misce wymieszaj mąkę, pieprz, sól, 2,5 filiżanki parmezanu, rozdrobnione drożdże i pozostałą wodę.
Wyrób ciasto i odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na godzinę.
Ciasto zagniataj 2 minuty i podziel na 4 równe części. Z każdej z nich uformuj długie „wałki”. Skręcaj po 2 wałki na kształt warkoczy.
Posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp resztą parmezanu.
Ułóż chlebki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw warkocze na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz chlebki około 25 minut.
Chleb z parmezanem z zewnątrz powinien być rumiany i mięciutki w środku.
Smacznego