Filety z dorsza na placuszkach

To wyjątkowe danie powstało na potrzeby konkursu. I dobrze, że mam czasem takie wyzwania, bo udaje mi się wyczarować takie cuda na przykład. Zapraszam na zdrowe i bardzo pyszne filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwii, z pesto z rukoli i orzeszków nerkowca. Danie jest kompletne w 100%. Wszystko pysznie ze sobą współgra, a dopełnieniem jest kawior, który przemiło strzela podczas jedzenia. Proponuję użyć kawioru z łososia – świetnie smakuje i niezwykle dostojnie prezentuje się w daniu. Jeśli jednak wolicie – dodajcie do ryby kawioru czarnego. Szukajcie jednak tego dobrej jakości.

Placuszki z cukinii i marchwi możecie oczywiście przygotować jako samodzielne danie. Podajcie je z proponowanym przeze mnie pesto z rukoli i orzechów nerkowca albo z innym ulubionym dodatkiem. Świetnie będzie do nich pasował sos tzatziki albo inny na bazie jogurtu. Bardzo serdecznie zapraszam po przepis.

filety z dorsza
Filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem

Filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem

Przyrządzenie:
Startą cukinię posól i odstaw na 15 minut na sitku, aby „puściła” soki. Po tym czasie odciśnij je. Zamieszaj łyżką cukinię z marchewką, jajkiem, mąką, natką pietruszki, solą i pieprzem.
Zmiksuj wszystkie składniki na pesto.
Filety z dorsza umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z dwóch stron.
Placuszki smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na rumiano, z dwóch stron.
W tym samym czasie, na innej patelni smaż filety z dorsza z obydwu stron, także na rozgrzanym maśle klarowanym.
Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzu ułóż placuszki, a na nich porcję dorsza. Na górze porcję pesto z rukoli oraz kawior z pstrąga tęczowego.

Smacznego

filety z dorsza
Filety rybne na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem
filety z dorsza
Filety rybne na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem
  • 2 filety z dorsza (około 25 dag każdy)
  • masło klarowane
  • kawior z pstrąga tęczowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

placuszki:

  • 1 marchew obrana i starta na grubej tarce
  • 1 cukinia starta na grubej tarce
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • masło klarowane
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

pesto z rukoli:

  • 10 dag umytej i osuszonej rukoli
  • 30 g uprażonych orzechów nerkowca
  • 5 dag sera gorgonzola
  • 1 duży obrany ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz