Kolejne ważne wyzwanie przede mną nastało – konkurs Malma – z miłości do makaronu. Wyzwanie idealne dla mnie, bo jak zapewne zauważyliście moja miłość do makaronu jest niekwestionowana!Myślałam także, że wyzwanie dość trudne, bo tyle pomysłów na makaron już wykorzystałam, że w pierwszej chwili wydawało mi się, że ciężko mi będzie „stworzyć” danie równie dobre i oryginalne jak poprzednie moje pomysły. Udało się jednak i wyszło przepysznie. Połączenie kuchni włoskiej ze smakami hiszpańskimi – makaron zapiekany z serem manchego i kiełbasą chorizo to cudownie pyszne połączenie.
Sprawdźcie sami.
Zapraszam serdecznie.
Makaron zapiekany z serem, chorizo i szpinakiem
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Pomidory suszone zmiksuj z żurawiną, kaparami i 1 ząbkiem czosnku.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj kiełbasę chorizo. Po 5 minutach dodaj cebulę, po chwili jeden poesiekany ząbek czosnku. Zamieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaj umyty i odsączony szpinak. Zdejmij patelnię z ognia, gdy szpinak zmniejszy swoją objętość.
Nastaw piekarnik na 185 stopni.
Odączony makaron wymieszaj z pastą z pomidorów suszonych i cukinią.
W naczyniu do zapiekania układaj po kolei: makaron, ser, szpinak z chorizo i ponownie makaron. Na wierzchu posyp zapiekankę warstwą sera manchego. Zamknij naczynie bądź przykryj folią aluminiową.
Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz aż ser z wierzchu się zarumieni.
Nastaw piekarnik na 185 stopni.
Odączony makaron wymieszaj z pastą z pomidorów suszonych i cukinią.
W naczyniu do zapiekania układaj po kolei: makaron, ser, szpinak z chorizo i ponownie makaron. Na wierzchu posyp zapiekankę warstwą sera manchego. Zamknij naczynie bądź przykryj folią aluminiową.
Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz aż ser z wierzchu się zarumieni.
Smacznego