Makaron zapiekany z serem, chorizo i szpinakiem

Kolejne ważne wyzwanie przede mną nastało – konkurs Malma – z miłości do makaronu. Wyzwanie idealne dla mnie, bo jak zapewne zauważyliście moja miłość do makaronu jest niekwestionowana!Myślałam także, że wyzwanie dość trudne, bo tyle pomysłów na makaron już wykorzystałam, że w pierwszej chwili wydawało mi się, że ciężko mi będzie „stworzyć” danie równie dobre i oryginalne jak poprzednie moje pomysły. Udało się jednak i wyszło przepysznie. Połączenie kuchni włoskiej ze smakami hiszpańskimi – makaron zapiekany z serem manchego i kiełbasą chorizo to cudownie pyszne połączenie.
Sprawdźcie sami.
Zapraszam serdecznie.

makaron zapiekany

Makaron zapiekany z serem, chorizo i szpinakiem

Przyrządzenie:

Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Pomidory suszone zmiksuj z żurawiną, kaparami i 1 ząbkiem czosnku.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj kiełbasę chorizo. Po 5 minutach dodaj cebulę, po chwili jeden poesiekany ząbek czosnku. Zamieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaj umyty i odsączony szpinak. Zdejmij patelnię z ognia, gdy szpinak zmniejszy swoją objętość.
Nastaw piekarnik na 185 stopni.
Odączony makaron wymieszaj z pastą z pomidorów suszonych i cukinią.
W naczyniu do zapiekania układaj po kolei: makaron, ser, szpinak z chorizo i ponownie makaron. Na wierzchu posyp zapiekankę warstwą sera manchego. Zamknij naczynie bądź przykryj folią aluminiową.
Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz aż ser z wierzchu się zarumieni.

Smacznego

makaron zapiekany
makaron zapiekany
makaron zapiekany
makaron zapiekany
  • 20 dag kiełbasy chorizo pokrojonego w kostkę
  • 25 dag świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • opakowanie makaronu Malma Chifferi Rigati
  • 25 dag sera manchego startego na grubej tarce
  • 12 pomidorów suszonych w oleju
  • 6 owoców żurawiny namoczonych i odsączonych
  • duża łyżka kaparów przelanych wrzątkiem
  • 1 cukinia umyta i pokrojona w kostkę
  • 1 cebula czosnkowa pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
<