Zapraszam na danie drugie, które przygotowałam podczas Festiwalu Kuchni Włoskiej w E.Leclerc w Radomiu. Włoska orzeźwiająca lekka sałatka – Palline e frutta, czyli sałatka owocowa z kozim serem.
Sałatka owocowa z kozim serem – palline e frutta
Przyrządzenie:
Z serka koziego uformuj rękoma niewielkie kulki i obtocz je dokładnie w mieszance ziół.
Przy pomocy małej łyżeczki wyciąć niewielkie kulki z melona oraz ogórka. Kulki z melona skrop sokiem z pomarańczy i posyp pieprzem. Kulki z ogórka posól i spryskaj oliwą.
Pomidory, winogrona, rzodkiewki i liście szpinaku umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
W dużym półmisku ułóż liście szpinaku. Na nich połóż kulki serowe, warzywa i owoce. Tuż przed podaniem skrop sałatkę sokiem pomarańczowym i oliwą.
Smacznego