To szpinakowe lasagne to wprost mistrzostwo świata! Może nie powinnam pisać tak o swoim daniu, ale naprawdę jest przepyszne. Jakiś czas temu będąc na zakupach, włożyłam do koszyka krewetki koktajlowe. Nie miałam jeszcze dla nich przeznaczenia, pomyślałam, że coś się wymyśli.
Naszła mnie ochota na lasagne – miałam w domu pyszne szpinakowe. Do tego najlepszej jakości pomidory suszone, świeże liście szpinaku, czosnek i pomidory (rzecz jasna)… co by tu jeszcze – tak – krewetki koktajlowe! Rozpływający się serek Camembert i świeżo starty Parmezan. Czyż to wszystko nie brzmi cudownie?
Szpinakowe lasagne z krewetkami
Przyrządzenie:
Krewetki umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i dodaj 1 posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodaj krewetki, sok z limonki, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż około 5 minut. Odłóż na bok.
Ponownie na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i dodaj 1 posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodaj szpinak, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Również odłóż na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżeczkę masła klarowanego. Dodaj 2 ząbki czosnku. Po chwili wlej przecier pomidorowy i mleczko kokosowe. Dodaj posiekane listki bazylii, sól i pieprz. Gotuj razem około 5 minut.
W naczyniu do pieczenia lasagne nakładaj po kolei: sos pomidorowy, płat makaronu lasagne szpinakowego, sos pomidorowy, pomidory suszone, ser Camembert, płat lasagne, sos pomidorowy, szpinak i krewetki. W zależności od głębkości naczynia do zapiekania powtarzaj kolejność składników.
Na koniec polej zapiekankę sosem pomidorowym tak, aby płaty makaronu lasagne były w całości nim przykryte. Na górze połóż porcję sera Camembert i posyp świeżo startym serem Parmezan.
Piecz przykryte w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Po tym czasie odkryj lasagne szpinakowe i piecz jeszcze 20 minut.
Smacznego